Dohányba ment a dohány

Az országos büdzsének komoly adóbevételt jelentő magyarországi dohányipar jövőjéről is szólt Veres János pénzügyminiszter nemrég a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt. új beruházásának átadásán.

IparkodóKeresztény Gabriella2008. 12. 30. kedd2008. 12. 30.
Dohányba ment a dohány

A költségvetés több mint 100 millió forinttal támogatta azt a projektet, melynek segítségével a száz éves termelési hagyományú - egyben utolsó magyar tulajdonban lévő - sátoraljaújhelyi dohánygyár versenyképessé válik a multinacionális cégekkel folytatott versenyben. A technológiai korszerűsítéssel a vállalat több terméket értékesíthet a bel- és külföldi piacokon, s ezzel nemcsak az ország mindenkori büdzséjét gyarapítja, de stabilabbá válik a zempléni térség egyik meghatározó foglalkoztatója is.

A szaktárca vezetője szerint a világgazdasági válság idején felértékelődik egy ilyen beruházás szerepe, s az ebből származó források a magyarországi ipari, logisztikai és kereskedelmi tevékenységek támogatására fordíthatók. A dohányipar termékei jövedéki termékek, amelyeket szigorú feltételeknek megfelelően gyártanak, és jelentős bevételt eredményeznek a költségvetésnek. Az ország természeti, történelmi és fogyasztási szokásainak figyelembevételével támogatja a kormány a dohányipart, s ezt az álláspontot képviseli az Európai Unióban is. A dohánytermékek adóztatását illetően szigorítások várhatók, éppen ezért fontos egy átmeneti időszak megléte, hogy a gazdaság szereplői alkalmazkodni tudjanak a megváltozott viszonyokhoz.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipar Zrt. vezérigazgatója szerint a komplex technológiai fejlesztés részeként beszereztek egy dohányvágat-keverő gépsort, vertikális szárítót, kialakították a zárt láncolatú osztályozót, korszerűsítették az infrastruktúrát, a fennmaradó pénzből pedig erősítik az export növeléséhez szükséges marketing tevékenységet. A 100 milliót is meghaladó beruházás egyébként egy hosszabb távú koncepció része, mivel csak a múlt évben 700 millió forintot költöttek különböző fejlesztésekre a félezer embernek munkát biztosító gyárban, 2003 és 2007 között pedig 3 milliárdos beruházást végeztek a cégnél.

Ezek is érdekelhetnek