Szabadkára csempészik a magyar kolbászt

Új lendületet kapott a megélhetési csempészet: a szabadkai piacon olcsó a magyar szupermarket-áru.

Istállótól legelőigTanács Gábor2009. 03. 29. vasárnap2009. 03. 29.
Szabadkára csempészik a magyar kolbászt

Kométa, Temesvári, Pápai – csak néhány magyar húskészítmény-gyártó, akik új exportőrökre leltek. Legalábbis csak erre lehet következtetni abból, hogy a szabadkai piacon egész sorok vannak tele ezekkel a termékekkel.

A magyar határtól mindössze harminc kilométerre található vajdasági város piaca hatalmas, kipufogócsőtől a láncfűrészen át mindent lehet kapni, legnagyobb mennyiségben azonban a márkásnak látszó, ámde hajmeresztően alacsony összegért vesztegetett ruhaneműket lehet itt találni.

A közelmúltban többen felhívták rá a figyelmet, hogy az élelmiszerek, különösen a húskészítmények részlegén megszaporodott a valószínűleg magyar hipermarketekből származó áru. A piacon tett látogatásunk során úgy tűnt, hogy egy fél csarnokra való eladó szinte hajszálra ugyanazt a termékskálát tartja, amelynek gerincét magyar hipermarketek akcióiból ismerős füstölt sonka és lángolt kolbász alkotja.

A Magyarországról kivitt húskészítmény árából az áfát vissza lehet igényelni, így azzal együtt, hogy az árusok nálunk is a legolcsóbb, akciós termékeket keresik, jelentősen alá tudnak menni szerb konkurenseiknek. A húskészítményeket elvileg csak állatorvosi engedéllyel lenne szabad bevinni Szerbiába, de kis mennyiségben a hatóságok elnézik a behozatalt, ezzel egyszerre juttatják némi bevételhez a csempészt, és biztosítják az olcsó árut a válság sújtotta Szerbia lakóinak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek