Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
A hazai húsipar jövője a sertéspiac számára is meghatározó. A meggyengült élelmiszeripari cégek megmentése egyszerre több ágazat érdeke.
Nehéz helyzetbe kerülhet a hazai sertéságazat is, amennyiben nem születik rövid időn belül megoldás több neves húsipari vállalat pénzügyi problémáira. A közelmúltban napvilágot látott hírek szerint a Gyulai Húskombinát és a budapesti székhelyű Herz Szalámigyár Zrt. is financiális eredetű gondokkal küzd, melyek rövid távú megoldást igényelnek. A két patinás múltú vállalat összesen évi 20 ezer tonna körüli sertéshúst vásárol, ennek kiesése a hazai sertéspiacot is érzékenyen érintheti.
„A húsipari cégek rossz pénzügyi helyzete miatt akár a hazai sertéspiacnak is újabb problémákkal kell szembenéznie. Éppen ezért úgy látjuk, a meggyengült élelmiszeripari cégek azonnali, átmeneti állami forrásokkal történő megsegítése nemcsak az egyes vállalatok, hanem több ágazat együttes érdekét, valamint a teljes magyarországi export jövőjét is szolgálná” – emelte ki a privatbankar.hu-nak Nagy Endre, a Herz Szalámigyár Zrt. vezérigazgatója.
Magyarországon a sertéstartás az utóbbi években oly mértékben csökkent, hogy 2006 óta az ország nettó importőr lett vágott és élő sertésből, míg azelőtt nettó exportőr volt. Magyarán ezt a tradicionális alapanyagot – melynek hazánk korábban kiemelt termelője volt a térségben – is importálni kénytelen az ország a belföldi fogyasztói és termelői igények kielégítésére. Ezt a tendenciát ronthatja tovább az a helyzet, ha az egyébként jelentős felvásárlóerőt képviselő hazai húsipari cégek eltűnnek a piacról.
„Ez egy ördögi kör – fogalmazott Nagy Endre –, ha nincs kinek termelni, a termelő sem állít elő több sertéshúst, ha nem lesz sertéshús, a húsipar sem tud hazai anyagot vásárolni. A finanszírozás megoldása segít kilépni ebből a körből. A termelők kitettsége a piaci áringadozásoknak egyébként is igen nagy, ezért a termelői bizalom fennmaradásában, vagy inkább helyreállításában óriási szerepe van a fejlődésre és exportra képes hazai gyártók helyzetének.”
Ma a hazai sertéságazat egy nyitott piaccal találja szemben magát, hiszen az Európai Unió bármelyik országából egy-két nap alatt szállítható Magyarországra sertéshús. Mivel a hazai termelés nem elég, a húsfeldolgozó üzemek már most is kénytelenek külföldi terméket vásárolni. Azonban, ha néhány patinás húsfeldolgozó üzem működése ellehetetlenül az ágazattól független pénzügyi nehézségek miatt, akkor ez tovább csökkentheti a hazai sertéstartók termelését és létszámát, továbbá a feldolgozó vállalatokon keresztül ezzel együtt csökkenti az exportot, és ronthatja az ország nemzetközi versenyképességét.
A jelenlegi gazdasági helyzetben felértékelődnek azok a cégek és szektorok, melyek nem veszítik el piacukat. A hazai élelmiszeripar számos szereplője – köztük a nagy múltú márkákkal rendelkező húsipari cégek – is jelentős piacokkal rendelkeznek, komoly igény van a termékeikre mind belföldön, mind külföldön. „A cégek biztos jövőjének megteremtése azért is kiemelt feladat, mert ezzel a cégek beszállítóinak, a sertéstermelőknek és -feldolgozóknak is biztosítható a felvevőpiaca – ami jelenleg az egyik legnagyobb érték” .
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu