Utcára vonultak a csehek is

Több európai ország után hétfőn a cseh tejtermelők is mintegy 400 traktorral vonultak az utcára és utakra, hogy így tiltakozzanak az egyre csökkenő felvásárlási árak ellen.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 06. 29. hétfő2009. 06. 29.

Fotó: picture-alliance/ ZB

Milch und Molkereiprodukte Fotó: picture-alliance/ ZB

Hét régióban csaknem két órán állt az autóforgalom a főbb útvonalakon a demonstrálók miatt. A tüntetők egy időre lezárták az autópályát Prága és Brünn (Brno) között – írja a Hírszerző.

Tavaly egy liter tejért még 9 koronát (95 forint) kaptak a termelők, az idén pedig alig hatot (64 forint). A csökkenő árak miatt 2000 állás került veszélybe Csehországban – figyelmeztetnek a gazdák. Azt mondják: ha nem változik a helyzet, sok tehenet levághatnak, tulajdonosaik pedig más szektorban keresnek megélhetést.

Az alacsony tejfelvásárlási árak Európa-szerte komoly gondot jelentenek. Amíg ugyanis a termelők kevesebbet kapnak a tejért, addig az üzletek polcain ugyanannyiba kerül egy liter, mint korábban. Legutóbb június 22-én tiltakoztak az uniós gazdák az Európai Unió agrárminisztereinek luxemburgi ülése idején. A demonstrálók akkor a rendőrökkel is összecsaptak.

Ezek is érdekelhetnek