Az oroszok ismét eszik a magyar húst

Feloldotta az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet (Roszszelhoznodzor) az ideiglenes korlátozásokat, amelyek négy magyar húsfeldolgozó vállalat oroszországi exportját sújtották - jelentette kedden az Interfax hírügynökség.

Istállótól legelőigSzabad Föld Online2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.

Kép: Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Az oroszok ismét eszik a magyar húst
Szarvas, 2009. április 21. Pulykafeldolgozás a Gallicoop üzemében Szarvason. Fotó: Ujvári Sándor

Gilyán György moszkvai magyar nagykövet Szergej Dankverttel, a Roszszelhoznodzor vezetőjével múlt szerdán folytatott megbeszélésén már ígéretet kapott arra, hogy az orosz felügyelet napokon belül hivatalosan engedélyezi az export felújítását, amelyet Moszkva közel egy éve korlátozott - számolt be az MTI.

A nagykövet akkor elmondta: a korlátozásnak az volt az oka, hogy a cégek termékeiben az orosz egészségügyi határértéket meghaladó arányban találtak mérgező anyagokat. Az orosz határértékek szigorúbbak az európai uniósnál. A magyar cégek azóta intézkedtek a probléma megszüntetésére.

A szállítási korlátozás feloldása a Pick Szeged Zrt-t, a Hungerit Zrt-t, a Kométa 99 Zrt-t, valamint a Holla Baromfi Kft-t érinti. Az MTI értesülését a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) nem erősítette meg, a szaktárca ugyanis még nem kapott hivatalos értesítést az üggyel kapcsolatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek