Itt a baj! Ember fertőzi a disznót

Állategészségügyi vészhelyzetet vezetett be az argentin kormány pénteken, miután egy sertéstelepen kimutatták az új típusú influenza kórokozóját.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 07. 18. szombat2009. 07. 18.

Kép: KecskemŽt, 2008. november 28. Szappanos Albert ‡llatorvos egy sertŽstÎl vesz vŽrt. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Itt a baj! Ember fertőzi a disznót
KecskemŽt, 2008. november 28. Szappanos Albert ‡llatorvos egy sertŽstÎl vesz vŽrt. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (Senasa) már július elején közölték, hogy a gyanú szerint emberekről került át a fertőzés állatokra Buenos Aires tartomány egyik sertéstelepén.

A vészhelyzetekre előírt forgatókönyv alapján fokozzák az ellenőrzéseket a sertéstelepeken és a vágóhidakon, hogy mielőbb kiszűrjék az esetleges megbetegedéseket. Argentínában már 137 ember halt meg az (A)H1NI vírus által előidézett új típusú influenzában. A járvány megkönnyíti, hogy a déli félteke országaiban tél van.


Közben az ENSZ egészségügyi szervezete beszámolt arról, hogy csaknem 100 ezer regisztrált újinfluenzás betegről tudnak már, s a halottak száma megközelíti a 450 főt. Az európai országok sorra jeletnik be, hogy szeptembertől megkezdik a lakosság immunizálását, egyes államok több tízmillió vakcinát akarnak felhasználni.


Magyarországon augusztus közepére várható a hazai gyártású A/H1N1 vírus elleni vakcina tömeges gyártáásnak kezdete, illetve a különféle tesztek elvégzése.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek