Mégis lehet disznót vágni?

Nem szűnik meg a hagyományos disznóvágás, nem tudok arról, hogy ilyen értelmű jogszabály készülne – ez a lényege Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese nyilatkozatának, melyet ma reggel adott a Kossuth Rádiónak, melyben egy megjelent újsághírre reagált.

Istállótól legelőigO. Horváth György2009. 07. 27. hétfő2009. 07. 27.

Kép: Gábortelep, 2009. március 14. Laurovits István gazdálkodó és malacai. Sertésmegbetegedés. Fotó: Ujvári Sándor

Mégis lehet disznót vágni?
Gábortelep, 2009. március 14. Laurovits István gazdálkodó és malacai. Sertésmegbetegedés. Fotó: Ujvári Sándor

– Nem lehet jövőre disznót vágni, főként a falusi vendéglátással foglalkozók lehetetlenülhetnek el – ez a lényege számos, ma megjelent hírnek, írásnak. Ezek közös alapja egy Magyar Hírlapban megjelent írás, melyben lényegében a fenti kijelentést elemzi Zalai Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) főtitkára.

Csakhogy a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Bognár Lajos már úgy nyilatkozott, hogy nem ilyen értelmű jogszabály előkészítéséről. A szakember arról is szólt, hogy a házi disznó vágást az unió engedélyezte, feltéve, ha az állat leölését megelőzi annak kábítása, illetve a húst fogyasztók érdeke, hogy az állatot, annak szerveit állatorvossal vizsgáltassák meg.

A lényeg: egyik állítás kioltja a másikat, vajon melyiknek higgyen a hírt halló? Ámbár évente legalább kétszer szárnyra kap a disznóvágások végét bejelentő hír, eleddig egyik sem volt igaz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek