Lassabban nőnek a trópusi fák

Azt gondolhatnánk, a globális fölmelegedés okozta magasabb hőmérséklet következtében gyorsabban növekszik a növényzet. Sőt, hogy a levegőbe kerülő (egyre) nagyobb mennyiségű szén-dioxid ezt még csak tovább fokozza. Hiszen az üvegházban, a fóliasátorban nemegyszer ezt használják ki: a hőmérséklet emelése és az úgynevezett szén-dioxid-trágyázás együttes hatásaként erőteljesebb növekedést, nagyobb növényt és azon több termést kapnak. Micsoda csalódás, hogy a természetben, Malajzia és Panama őserdeiben éppen ennek a fordítottja zajlik: a klímaváltozás következtében az utóbbi jó húsz évben felére csökkent a fák növekedési üteme.

KaleidoszkópValló László2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
Lassabban nőnek a trópusi fák

E lehangoló megállapításra az amerikai Harvard Egyetem kutatói jutottak több mint két évtizedes, több százezer fára kiterjedő adatgyűjtésük alapján. A vizsgált területet reprezentáló panamai Barro Colorado-szigeten, illetve a malajziai Paso környezetében több mint egy Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az elmúlt harminc év alatt, és e két térségben veszedelmes mértékben lelassult a fák növekedése. A tény zavarba hozta a kutatókat, hiszen a jelenség ellentmond az elméletnek (sőt, mint láttuk, az üvegházi termesztés gyakorlatának is), márpedig egyes kutatók egyenesen azzal számoltak, hogy a légköri szén-dioxid-szint emelkedésének hatására (amelynek tanúi vagyunk) gyorsabban növekszik majd a növényzet, és így legalább valami haszna is lesz a nemkívánatos folyamatnak. A számításba hiba csúszott, a miértre egyelőre nem tudni a pontos választ. (Egyik lehetséges ok az egyre gyakrabban felhős égbolt, ami a napos órák számának csökkenése révén veti vissza a növekedést.) És a baj nem jár egyedül, mert ezek a növekedésükben ilyen drámaian visszaeső fák, ha a fölmelegedés ilyen ütemben tart tovább, nemhogy elnyelik a szén-dioxidot, hanem idővel többet fognak kibocsátani annál, amennyit elnyelnek, miáltal maguk is a globális fölmelegedést erősítik.

Fogynak az őserdők
A fakivágást támogatja a brazil kormány – ezzel a váddal illeti a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet a dél-amerikai ország vezetését, hozzátéve, hogy napjainkban a korábbinál is nagyobb pusztítást visznek végbe a Föld tüdejének tartott amazóniai őserdőben. A helyzet nehéz és ellentmondásos, mert a brazil kormány eredeti szándéka szerint azért támogatja a fakivágásokat, hogy növelje a termőterületet, amelyet szétosztva megélhetést nyújthat sok nincstelennek, akik a nekik juttatott földön különféle növényeket – elsősorban szóját – termesztve tennének szert némi haszonra. A környezetvédelmi szervezet viszont úgy látja, hogy a fakitermelés felügyelésével megbízott kormányügynökök korrupciója miatt (mivel összejátszanak a faföldolgozó cégekkel) egyre több vállalkozás kap szabad kezet az erdőirtáshoz. Így fordulhat elő, hogy a kormány korábbi vállalásához képest most ismét nagyobb arányban vágják az erdőket.

Ezek is érdekelhetnek