Mozaik

Kaleidoszkóp2007. 08. 10. péntek2007. 08. 10.
Mozaik

ÓKORI JÉGSZEKRÉNY
Császári jégverem romjai kerültek elő Kína északkeleti részén a Vej folyó mentén, korát 2200 évesre teszik a kutatók. A hőszigetelés szavatolására a kisebbfajta ház méretű építmény falait fölöttébb vastagra építették, a déli oldalon például öt méternél is vastagabbak voltak. Föltártak egy csatornarendszert is, amely az olvadékvíz elvezetésére szolgált, és egy ötszögletű medencébe torkollott. A régészek szerint a jeget a közeli folyón vágták, onnan szállították ide. Az is bizonyosnak látszik, hogy a jéggel megtöltött kamra a császári családot szolgálta, amelynek tagjai így nyáron is friss ételeket, hűtött italokat fogyaszthattak.

BAKTÉRIUMÉLET A MOBILON
Több mikroba élhet egy-egy mobilkészülék felületén, mint a vécékagylón vagy az ajtókilincsen. Különösen igaz ez a nagy melegben, a 30-35 fokos napi hőmérsékleti maximumok mellett. A mobilt naponta sokszor veszi kézbe az ember, ráadásul az üzem közben keletkezett hő is jótékonyan hat a baktériumok szaporodására. Így akár több százezres baktériumtenyészet is megtelepedhet a készüléken, ami kiütéseket okozhat a telefonálón, és akár még tüdőgyulladást is kiválthat. A szakemberek szerint fontos, hogy időnként mindenki törölgesse át a mobilját legalább egy egyszerű rongydarabbal, hogy elkerülje a nagyobb bajt.

REPÜL A ROBOTLÉGY
Hétévi kutatás, próbálkozás után végre fölszállt az amerikai Harvard Egyetem robotlegye is. (Napjainkban több neves kutatóintézetben folynak kísérletek repülő minirobotok előállítására.) A legújabb műlégy méreteiben, küllemében hasonlít az igazira: hatvan milligramm súlyú, két szárnyának fesztávolsága három centiméter. Teste különleges technológiával készített szénszálas darabokból áll, ettől igen könnyű és ugyanakkor nagyon szilárd. Úgy repül, mint az igazi légy. A tervek szerint a levegőben lévő veszélyes anyagok kimutatására használják majd, de kémkedésre is alkalmassá tehető.

A LEGMAGASABB TORONY
Néhány hete még a Tajvan szigetén épült 508 méteres Tajpei–101-es felhőkarcoló volt a világ legmagasabb építménye, mostantól viszont a Burj Dubai, azaz a Dubai Torony átvette a vezetést. A két és fél éve épülő felhőkarcoló mára elérte az 512 méteres magasságot, s ezzel listavezetővé lépett elő. Végleges magasságát – a versenytársaktól tartva – mélyen titkolják az építők, de annyit elárultak, hogy túlszárnyalja majd a hétszáz métert is. Az épületben több mint 160 emeletet alakítanak ki, és 56 lift segíti a zökkenőmentes közlekedést. A gigászi beruházás a tervek szerint jövőre fejeződik be, akkortól csodájára járhatnak a kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetnek