Hájtalanító molekula

Amerikai kutatók fölfedeztek egy olyan különleges molekulát, ami a táplálékkal elfogyasztott zsírok fölvételét szabályozza a szervezetben. Ha ezt kiiktatják, a zsír elraktározását jelentős mértékben meggátolják, így kénytelen lesz kiürülni a szervezetből.

KaleidoszkópValló László2008. 03. 28. péntek2008. 03. 28.
Hájtalanító molekula

Ki ne tudná a leckét: a zsíros, olajos ételek fogyasztása nagyban hozzájárul az elhízáshoz, ami pedig számos betegség forrása. A kövérség oka végtelenül egyszerű: az energiabevitel meghaladja a szükséges, normális energiafelhasználás mértékét, a tápláléktöbblet pedig – sajnos – nem vész el, hanem zsírok formájában elraktározódik (fölhalmozódik) a zsírszövetekben. A szervezet tehát spájzol, aminek látható jele a nemkívánatos hájasodás.
Abban, hogy ez ne így legyen – azaz a szervezetünk ne raktározhassa el a fölösleges zsírt –, nagy lépést tettek előre az amerikai Cincinnati Egyetem biológusai. Tüzetesen megvizsgálták ezt a bizonyos (LRP1-nek keresztelt) molekulát. Kiderítették, hogy mindenekelőtt a zsírsejtek felszínén van jelen, de megtalálható a test legkülönbözőbb részein is, így az izmokban, a májban, a szívben és az érfalakon. Megtudták róla azt is, hogy irányító szerepe van a szervezetben zajló (molekuláris szintű) zsírszállítási folyamatban. Hatásmechanizmusát kutatva a tudósok egerekben tesztelték a molekulát, mégpedig két vizsgálati csoportban, minden állatot azonos zsírtartalmú élelemmel etetve. Az egyik csoportban működésképtelenné tették az LPR1 molekulát az egerek zsírsejtjeiben. Az eredmény: sokkal kevesebb zsírt raktároztak el a zsírszöveteikben, így a súlyuk is csak minimálisan gyarapodott. Ezzel szemben a másik, az úgynevezett kontrollcsoportban, ahol ez a bizonyos molekula szabadon kifejthette a hatását, jelentős mennyiségű zsír halmozódott föl a rágcsálók zsírszöveteiben, és meghíztak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek