Baglyok kontra patkányok

Gyöngybaglyok tenyésztésével próbálja segíteni a patkányok által elözönlött Laoszt az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO. A rágcsálók ugyanis az egész rizstermést megsemmisítették a távol-keleti országban. Az éhező emberek eddig jobb híján élelemként tekintettek a szárnyas éjjeli ragadozókra, és vadásztak rájuk. A FAO most azzal érvel, hogy a baglyok akár napi tizenkét patkánnyal is végezni tudnak, ezért az emberek szövetségesei.

Kaleidoszkóp2009. 07. 31. péntek2009. 07. 31.
Baglyok kontra patkányok

A patkányvész először tavaly, a bambusz virágzása után érte utol a gazdálkodókat. A patkányok a novemberi rizs-, manióka- és szezámtermés nagyját elpusztították, a családoknak alig akadt betevő falatjuk egy olyan országban, ahol amúgy is gyakori az éhínség. Becslések szerint 130 ezer ember maradt elegendő élelem nélkül a hatmilliós országban. Az ENSZ ötezer tonna rizst osztott szét az érintett régióban, de ez csak csepp a tengerben.

Laosz Ázsia egyik legszegényebb országa, minden második gyermek alultáplált, és a lakosság kétharmada soha nem lakik jól. Ami a gyöngybaglyok harci bevetését illeti, egyes biológusok aggódnak: veszélyes játék beleavatkozni a természet rendjébe, különösen, ha új fajok betelepítéséről van szó. Ennek ellenére a FAO terve kevésbé tűnik kockázatosnak, mivel a gyöngybagoly része a laoszi faunának. Csak most kissé többen lesznek.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek