Megtalálták Szent Pál csontjait

Minden kétséget kizáróan megállapíthatjuk, hogy ezek itt valóban Pál apostol földi maradványai – jelentette be XVI. Benedek pápa, a nagy horderejű tudományos hírnek egyházpolitikai jelentőséget is adva. A szentatya azokról a csontmaradványokról beszélt, amelyeket az apostol feltételezett sírjában találtak.

Kaleidoszkóp2009. 07. 09. csütörtök2009. 07. 09.
Megtalálták Szent Pál csontjait

A hagyomány mindig is úgy tartotta, hogy a régi római városhatáron kívül temették el Pált, sírja fölé azt követően kegyhelyet, majd templomot emeltek – ott áll a mai Szent Pál-bazilika. Kriptáját mintegy ötszáz évvel ezelőtt lezárták, és aztán a folyamatos átépítések következtében már senki sem tudta pontosan, hol is van a sír a hatalmas bazilika területén. A régészek csak 2005-ben találták meg a főoltár alatt a szarkofágot, amelyet azóta egy kis ablakon keresztül meg lehet tekinteni. E márványszarkofághoz, amelybe félezer éve tették a papok az apostol addig is gondosan őrzött földi maradványait, azóta senki sem nyúlt.

Most sor került az első tudományos vizsgálatra. Először egy apró lyukat vágtak a szarkofágba, ezen keresztül egy speciális szonda segítségével emberi csontdarabokat, egy aranyszálakkal díszített bíborszínű vásznat és egy kék szövet maradékait sikerült kiemelni, valamint vörös tömjént is találtak nyomokban. A csontok kormeghatározása során kiderült, hogy egy i. sz. I–II. században élt férfi maradványai. A kutatók szerint még szükségesek bizonyos DNS-vizsgálatok, amihez azonban teljesen ki kellene nyitni a szarkofágot. Erre a rendkívül bonyolult eljárásra csak a pápa adhat engedélyt, de ő még nem döntött ez ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek