Lávafolyam és hamutenger

Háborog a Föld mélye, január elején több vulkán is kitört egyszerre, lávafolyamot, füstfelhőt, hamutengert hagyva maga után. Több mint 800 millió ember él a bolygónkon olyan tűzhányó árnyékában, ami előbb-utóbb kitörhet.

KaleidoszkópHabik Erzsébet2024. 01. 28. vasárnap2024. 01. 28.
Grindavik egy része lakhatatlanná vált a vulkánkitörés után.

Az izlandi Grindavik város mellett január 14-én hasadékok nyíltak a földön, a kiáramló láva szökőkútként lövellt a magasba. Drámai drónfelvételek rögzítették, ahogy az izzó tűzfolyam eléri a települést, lángba borítva a házakat. A Reykjanes-félszigeten december 18-án már volt egy vulkánkitörés. A területen akkor napokkal korábban figyelmeztetően rengett a föld, a négyezer lakosú Grin­da­vikot teljesen kiürítették. Szerencsére a láva akkor elkerülte a települést. 
A félsziget alatt húzódó vulkánrendszer működése teljesen kiszámíthatatlan. Vulkánkitörés ugyanis nem csak ott lehet, ahol már van egy vulkán – magyarázzák a szakértők. A Reykjanes-félsziget tipikusan olyan terület, ahol nincs központi tűzhányó. A vulkáni működés a felszínen megnyíló hasadékok mentén indul, és kiterjedt lávaöntéssel jár. A kulcskérdés az tehát, hogy hol hasad fel legközelebb a föld… 
A városban a láva mára száraz, fekete kövületté változott, a település azonban még üres. Az emberek egy része minél hamarabb vissza akar térni otthonába, holott a környék még mindig nem biztonságos. 

Tudta?

  • Izlandon több mint 130 vulkán található. Többségük aktív, ugyanis az ország két tektonikus lemezen helyezkedik el, amelyeket egy tenger alatti hegylánc választ el egymástól, olvadt, forró kőzetet, azaz magmát árasztva magából. 
  • Az elmúlt évtized egyik legkomolyabb vulkánkitörése is Izlandhoz köthető. 2010-ben az Eyjafjallajokull kitörése során annyi hamut lövellt ki magából, hogy Európa szinte teljes légi közlekedését megbénította. 


 
Indonéziában a Lewotobi Laki-laki vulkán kitörésével a levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt mintegy 6500 embert telepítettek ki az elmúlt napokban Flores szigetén, Kelet-Nusa Tenggara tartományban. A hatóságok a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki, és négy kilométeres sugarú körben lezárták a vulkán körüli térséget. A Lewotobi nevű ikervulkán egyik csúcsát alkotó, 1584 méter tűzhányó többször is működésbe lépett az elmúlt hetekben, 40 alkalommal okádva a légtérbe fél-másfél kilométer magas, barnás színű forró füstoszlopot. Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található. 
 
Január 14-én a Marapi vulkán is kitört az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban. A 2981 méter magas tűzhányó kétszer lövellt mintegy 1,3 kilométer magasságba hamut és füstöt. A környékbeli embereket evakuálták, és mindenkit felszólítottak, hogy a nagy mennyiségű hamu miatt hordjanak maszkot. A vulkán legutóbb decemberben tört ki, akkor 23-an haltak meg a katasztrófában. 
 

Etna - new Sud-Est crater
Fotó: Walter Contarino

Tűzokádó szörny
Mióta világ a világ, a vulkánok pusztító kitörései – az izzó lávafolyamok, a fortyogó lávatavak, a kő- és hamueső, a mélyből feltörő, fojtó gázok – félelemmel töltötték el az embereket. Mítoszok sora született tűzhányók alatt élő istenekről és szörnyekről, krátereiket az elkárhozott lelkek lakhelyének, az alvilág bejáratainak hitték. 
A görög mitológiában Héphaisztosz, a tűz és a kovácsmesterség istene az Etna mélyén kovácsolta az istenek fegyvereit és Zeusz villámait, a hegy barlangjaiban pedig a segédei – az egyszemű óriások (a küklópszok) – laktak. Egy monda szerint Zeusz az Etna gyomrába zárta az ellene lázadó Tüphónt, a félig ember, félig sárkány szörnyet, aki azóta is tüzet okád tehetetlen dühében. 
 

Az izlandi fővárostól, Reykjavíktól 45 kilométerre egy geotermikus erőművet építettek az 1970-es években. Ennek felesleges termálvizét az erőmű melletti területre vezették, ahol egy mesterséges tó alakult ki. Kezdetben csak a környékbeliek jártak ki a meleg vízhez, majd egyre többen fedezték fel maguknak a ta­vat, míg nem népszerű turisztikai látványosság vált belőle. A Kék Lagúnának elkeresztelt fürdő rengeteg látogatót vonz, most azonban arra figyelmeztetnek a hatóságok, hogy a vulkáni tevékenység veszélye miatt jobb elkerülni a környékét. 
 

Csak a torony és az oltár maradt
A Mexikói-felföldön 1943. február 20-án hatalmas intenzitással tört ki a Paricutin nevű tűzhányó, lávával árasztva el a környéket. Egy hét alatt 5 emelet magasságú hamuréteg borított be mindent, egy év múlva pedig már egy 300 méteres hegy állt a vulkán helyén. A tűzhányó teljesen elpusztított két falut, Paricutint és San Juan Parangaricutirót, csodával határos módon azonban az utóbbi templomának tornya és az oltár szinte teljes egészében épen maradt. A templom, amelyet a hívők szerint Isten mentett meg a katasztrófától, manapság zarándoklatok célpontja. 

San Juan Parangaricutiro Church
Fotó: Barna Tanko


 


 

Nyár nélküli év

Az 1815 áprilisában Indonéziában kitört Tam­bora vulkán akkorát robbant, olyan sok láva és hamu lövellt ki belőle, hogy az emberiség egyik legnagyobb vulkánkitöréseként tartják számon. Hangja 1500 kilométerrel távolabb is hallható volt, a robbanássorozat megölt 60 ezer embert, az 1816-os nyarat pedig gyakorlatilag eltörölte – írja a divany.hu. A légkörben 30 kilométernyi magasságig emelkedett a hamu és a kén-­dioxid, másfél méter magasan befedve a közeli szigeteket. A kitörések hatására szökőárak, forgószelek keletkeztek, a mindent beborító kénes hamu pedig komoly klímaváltozást okozott. A napsütést erősen megszűrte a levegőben szálló por és a kén-dioxidból kialakuló kénsav, így melegítő ereje elmaradt a szokásostól. A mérgező légtömeg két hét alatt megkerülte a Földet, és évekig a légkörben maradt. Az időjárás hűvösre fordult, a haszonnövények elpusztultak, újra vetni pedig lehetetlen volt. A halak, a madarak, az emlősök is tömegesen hullottak el. Mindez hamar betegségekhez és éhínséghez vezetett nemcsak a katasztrófa által leginkább sújtott Indonéziában, de a világ számos más pontján is. 

1816-ban minden évszakban sötétebb és hidegebb volt a megszokottnál. Európában azon a nyáron özönvízszerű esők estek, vége volt a krumplinak, a kukoricának és a gabonáknak is. Szinte az egész kontinens élelmiszer­hiánytól szenvedett, zavargások törtek ki az Egyesült Királyságban, Franciaországban. A ha­­talmas viharok és esőzések miatt több folyó is megáradt, tovább pusztítva a mezőgazdaságot. 

A szokatlan időjárás Magyarországot sem kímélte. Az 1815-ös nyár hidegebb volt a szokásosnál, a tél pedig rendkívül csapadékos, ami árvizeket és belvizeket okozott. A lakosság éhezni kezdett, sokakat járványok vittek el. 1816 telén a vulkáni por miatt barna hó esett az országban. 


 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek