Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Eljött a karfiolszüret ideje, ilyenkor olcsóbban lehet hozzájutni ehhez az egészséges zöldséghez. Aki szereti és nem okoz neki emésztési gondokat, az most dőzsölhet, hiszen a levesen kívül sokféleképpen elkészíthető: lehet rántani, csőben sütni, párolni köretnek, sőt ehető nyersen is, mert sok vitamin van benne.
A hófehér virágok szinte kelletik magukat, de hogy még jobban felkeltsék a háziasszonyok érdeklődését, kaphatók már lila, zöld és narancssárga változatok is. Nem kell tőlük félni, hiszen nem génmanipulációval születtek, hanem sok évtizedes növénynemesítéssel. Sőt, a színes fajták egészségesebbek fehér társaiknál, és főzés során sem veszítik el csodás színűket, viszont ízük hasonlóan finom. A lila virágú karfiolban olyan festékanyag van, amely véd a szív- és érrendszeri betegségektől. A narancssárga pedig jóval több béta-karotint tartalmaz, mint a fehér, így a szervezetünk sokkal több A-vitamint tud termelni, aminek bőrvédő hatása nagyon fontos.
De maradjunk a szokásos fehér változatnál, a káposzta rokonának húsosan megvastagodott virágainál, melyek energiatartalma alacsony, ezért fogyókúrázók, sőt elenyésző szénhidráttartalmának köszönhetően cukorbetegek is fogyaszthatják. A karfiolnak ott a helye az egészséges táplálkozásban, mert a benne lévő rostok, a sok C-vitamin és bizonyos kéntartalmú összetevők jelenléte révén védelmet nyújthat egyes rákbetegségek, elsősorban a bélrák kialakulása ellen.
Szinte egész évben frissen kapható, hiszen fólia alatt is termelik, de az igazi mégis az ősszel szedett szabad földi termés. Ilyenkor érdemes lefagyasztani vagy savanyúságot készíteni belőle. A bátrabbak próbálkozhatnak a termesztésével is, a növény igényei ugyanolyanok, mint a többi káposztaféléé. Palántáról érdemes szaporítani, és tápanyagban gazdag, jó szerkezetű és vízgazdálkodású talajba kell ültetni. Mivel vízigényes, rendszeresen kell öntözni, és a kapálást is meghálálja. Sajnos sokféle kártevő megtámadhatja, a levéltetvektől kezdve a hernyókig, sőt különböző betegségeket kaphat meg, ezért gondolni kell a vegyszeres beavatkozásra is, bármennyire szeretnénk biominőséget elérni.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu