Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Mi, magyarok, előnyben részesítjük a pulykahúst, és nem csak karácsonykor. Régi fajtáink jelzik, hogy hagyománya van a pulykatartásnak.
Kép: Ball—szšg, 2008. december 09. Pulyka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor
Noha az egy főre eső húsfogyasztásunk általában évről évre csökken, a baromfi változatlanul népszerű, körülbelül évi 33 kilogrammal. Ez az összes húsfogyasztásunknak csaknem felét teszi ki, s ezzel meghaladjuk az uniós átlagot. Nemzeti sajátosságunk, hogy az összes baromfitermelésen belül a pulykahús aránya nálunk egyedülállóan magas, 25-30 százalékos. Ennek csupán egy része, a tanyasi karácsonyi pulyka szezonális termék.
Sok országban a régi, hagyományos, helyi fajtákat már csak a díszbaromfi-tenyésztőknél találják meg, mert azok a termelési szempontok és a tradíciók megváltozása miatt egyszerűen eltűntek. Ezekben az országokban a hagyományos, az alternatív, még inkább az ökológiai termék-előállításban is kénytelenek a mai, intenzívebb fajtákat vagy azok keresztezéseit használni. Nálunk szerencsére megvannak még azok a régi magyar baromfifajták, melyek nemcsak génmegőrzésre, de létszámuknál fogva a kommersztől eltérő, különleges minőségű termék előállítására alkalmasak. Ilyenek a magyar pulyka fehér és fekete színváltozatai, az ezeknél is jobb húsminőséget adó bronz- és rézpulyka. Ezek húsa nemcsak fajtajellegük, hanem tartásuk, takarmányozásuk miatt is hungarikumnak tekinthető. Edzett, ellenálló, kis testű állatok, a kakasok 6-8, a tojók pedig 4-6 kilósak. Tavasztól őszig a szabadban, legelőn, szérűskertekben, réteken, tarlókon, ugaron tartózkodnak, de erdős-bokros területeken is igen jól érzik magukat, ahol fáradhatatlanul szedik össze a különböző bogyókat, magvakat, rovarokat, gilisztákat és hernyókat. Ezért nem túlzás azt mondani, hogy ezeknek a területeknek a legbiztosabb, ráadásul környezetet kímélő gyom- és kártevőirtói.
Amíg legelni tudnak, legfeljebb csak reggel és este kell természetes takarmányukat némi mageleséggel kiegészíteni. Takarmánykiegészítésre csak a hideg beálltával van szükség. Karácsony előtti, 3-4 hétig tartó hizlalásuk sem igényel különösebb munkát. Ilyenkor viszont már zártan tartjuk őket. A hizlalás első hetében szemeleséget (árpa, zab, kukorica), lágy eleségként főtt répát és burgonyát kapnak, amit ki lehet egészíteni káposztalevéllel, aprított szénával. A második héten szemestakarmány helyett forró vízzel leöntött darát kapnak, melyet egy-két órai állás után teszünk eléjük. Ha víz helyett lefölözött tejet használunk, a hús minősége még jobb lesz. A hizlalás harmadik hetében tiszta kukoricadara a takarmányuk. Naponta háromszor kell etetni őket, természetesen friss ivóvíz állandóan van az állatok előtt. A karácsonyi pecsenyepulyka a 20-24 hetes korig természetes körülmények között tartott és takarmányozott, 4-5 kilogrammos, egyben sütésre és darabolásra is alkalmas, különleges minőségű termék.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu