Termesszék velem: ligetszépe

Hát ez a kóró mit keres a szép növények közt? Se levele, se virága, ágas-bogas szárai elcsúfítják a kertet. Nos, ez az egyik legbecsesebb növényem!

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2009. 07. 27. hétfő2009. 07. 27.
Termesszék velem: ligetszépe

Látnák csak este, amikor jelzi a vacsoraidőt, úgy fél kilenc tájban. Mert pontosan akkor nyílik, s – mint valami mozifilmet – végignézhetjük, amint fél perc alatt kibontja a virágait!

A ligetszépének mintegy 100 faja létezik. Amerikából jött és nálunk elvadult. Kertjeinkben nemigen található meg, pedig értékes növény. Út mentén, nedves helyeken sokszor tömegesen található. Kénsárga virága este nyílik: először a csészecimpák, majd a szirmok bontják ki magukat néhány másodperc alatt. Döbbenetes látvány, amikor szinte egyszerre lesz sárga előttünk minden. Néhány perccel előtte „csak” magas kórók voltak, most meg csodálatos sárga virágorgia mindenütt. Eközben kellemes illatfelhő lengi körbe, mint valami szimfónia dallamára, a lemenő nappal egy időben, ütemesen nyílnak a virágok… Bár e csoda délelőttre eltűnik, elhervadnak a virágok – alkonyatra ujjból pompába öltöznek.

Esti vendégeim szinte kivétel nélkül viszik a magot és ültetik a növényt mindenfelé, hogy ők maguk is megcsodálhassák e nem mindennapi látványt. Nagykörű kertjei besárgulnak este, jelezvén, hogy kik jártak már a kertemben…

Kétnyári növény. Első éves gyökerei jó ízűek, ehetők. Apró magjait saját maga elveti. Szoliterként ültetve figyelemre méltó virágegyüttest kapunk. Nálam a fűnyíró egyeli, körbevágva jól szabályozható, de egyébként gyomosít.

Karikára vágva, salátába vagy húslébe téve fogyasztandó. A magjából készült olaj fontos zsírsavakat – például linolsav – tartalmaz, illetve gyulladáscsökkentő prosztaglandinokat. Olaja enyhíti az enyhébb bőrbántalmakat és a viszketést. A telítetlen zsírsavak kedvezően hatnak a koleszterinszintre, az asztmára és a menstruációs panaszokra is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek