Tök jó is lehet

Van, aki utálja, és van, aki imádja. Pörköltesen, kaporral, tejfölösen behabarva. Igen, a tökfőzelékről van szó, amit mostanában akár hetente is ehetünk, mert itt van a szezonja. Lehet rántani, tölteni vagy lecsónak is megcsinálni, a fölösleget pedig lefagyaszthatjuk ínségesebb időkre.

Kertünk-udvarunkPethes József2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.

Kép: KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tök jó is lehet
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Érdemes belőle sokat enni, hiszen mint a legtöbb zöldség, ez is gyógynövénynek számít. Lédús húsában ugyanis szerves nátrium és só található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott nyersen is fogyasztani, mert a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és csökken a vér cukortartalma. Nincs benne annyi fehérje, zsír, szénhidrát és vitamin, mint a legtöbb zöldségben, viszont az egészséges táplálkozást szolgálja kiváló rostanyagaival, illetve biológiailag tiszta víztartalmával.

Ha piacon vásároljuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy zsenge tököt veszünk, és nem kőkemény héjút, mert akkor meggyűlhet a bajunk nemcsak a megpucolásával, hanem az elkészítésével is. Ha a tök szára friss, héja pedig fehér és nem sárga, akkor nyugodtan megvehetjük. De aki csak teheti, jobb, ha megtermeli, mert akkor mindig frissen készítheti el. Termesztése viszonylag egyszerű, csak tápanyagban dús, jó vízgazdálkodású talajról kell gondoskodni. Vetés előtt a fészkébe érdemes érett istállótrágyát vagy komposztot szórni. Ha pedig műtrágyával oldjuk meg a tápanyag-utánpótlást, ne a nitrogén, hanem a foszfor és a kálium domináljon. Helyre vetve április végén talajba kerülhet a magja, de palántázhatjuk is májusban. Szereti a napsütötte helyet. Fiatal korában nem igényel más ápolást, csak kapálást és öntözést, s ez utóbbit egész nyáron, ha szárazság van. Ezzel megelőzhetjük a virágvégek elrothadását, ugyanakkor terméseink szép nagyok lesznek. Általában nem kényes növény, de azért a levéltetvek megtámadhatják, és száraz melegben a lisztharmatot is megkaphatja. Ha nagyon muszáj, az uborkával, a patisszonnal és a cukkinivel együtt ezt is megpermetezhetjük, valamilyen rövid egészségügyi várakozási idejű készítménnyel.

Ezek is érdekelhetnek