Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Aligha szakíthatunk a kertből finomabb gyümölcsöt a teljesen érett, édes, lédús, ízletes őszibaracknál. Nagy kár, hogy a piacon vásárolt termés gyakran éretlen, emiatt ízletessége is csak szerény mása annak, amilyen lehetne.
Kép: őszibarack gyümölcs termés Fotó: Kállai Márton
Noha az őszibarack utóérő, de ez nem jelenti azt, hogy akármilyen állapotban leszedve élvezhető gyümölcs válik belőle. Tudják ezt a piacra termelők is, sokszor mégis olyan zölden szüretelik (persze, mert így kockázatmentesen szállítható), amelyből nincs tökéletes utóérés. Éppen ezért óvakodjunk a zöld termésektől, és csak olyan tételből vásároljunk, amelyekben a barackok alapszíne sárgás-rózsaszínes. Inkább legyen kissé túlérett (és emiatt netán kicsit puha), mert így azonnal fogyasztható, de ha várni akarunk a felhasználásával, akár két-három napig is eltarthatjuk a hűtőszekrényben.
Fogyasztás előtt legalább egy órával azonban vegyük ki, mert a szoba-hőmérsékletű gyümölcs a legízletesebb. Az utóérésre alkalmas időben szedett őszibarackot pedig érleljük szobahőmérsékleten egy-két napig, hogy íz- és illatanyagai maradéktalanul kialakuljanak. A gyümölcsöt csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg, mert a felületén hozamosabb ideig pangó nedvességben megtelepedhet a penész.
A különböző barackok júniustól szeptember közepéig érlelik gyümölcseiket. Mivel világszerte mintegy nyolcszázféle őszibarackot termesztenek, és mert a nemzetközi áruházláncok számos külföldit is behoznak, a fajták azonosítása lehetetlen. Annyi azonban tudható, hogy az igen korai barackok rendszerint még kissé vízízűek, sok köztük a hasadt magvú, ami csökkent értékű. Általában minél későbben érő és minél nagyobb gyümölcsű a fajta, annál ízletesebb, és annál valószínűbb, hogy magvaváló.
A fajtaváltozatok között a hagyományos, „szőrös” őszibarackok mellett változatlanul népszerűek a nektarinok vagy kopasz barackok, amelyek beltartalmi értéke az előbbiekével azonos. A konzervgyárak által nemesített ipari vagy „gumibarackok” igen szilárd állományúak, nyomódásra nem érzékenyek, húsuk főzéskor sem barnul meg, viszont kizárólag befőzésre alkalmasak.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu