Érettségi vizsgálat

Augusztus a betakarítás hónapja. A görögdinnye nem érik utólag, ezért teljes érésben, lehetőleg a kora reggeli órákban vágjuk le 3-5 cm-es kocsányrésszel.

Kertünk-udvarunkGyőrffy Sándor2010. 08. 08. vasárnap2010. 08. 08.

Kép: görögdinnye gyümölcs vitamin egészséges életmód Fotó: Habik Csaba 2010 07 30

Érettségi vizsgálat
görögdinnye gyümölcs vitamin egészséges életmód Fotó: Habik Csaba 2010 07 30

A görögdinnye érését a sötétebb, fényesebb héj, kopogtatásra mélyebb kongó hangja jelzi. A hasi részén a talajjal érintkező sárgás színű, termés melletti kacs elszárad az érett dinnyénél.

A paradicsom szedési érettségét a felhasználásuk befolyásolja. Hosszabb útra téglaszínű, esetleg szalmasárga állapotban szedjük, mert ez a zöldség utóérő. Közvetlen felhasználásra teljes érésben kocsánnyal vagy kocsány nélkül szedjük. A kocsány jelzi a frissességét, és egysoros rekeszben rakva nem sérti fel a többi bogyót. A heti 2-3 szedés kedvezően hat a termés mennyiségére is.

A rebarbara kora tavasztól július elejéig hetente kétszer szedhető, a telepítéstől számított második évben. Ne késsel vágjuk le, hanem a földhöz egész közel kissé megcsavarva tépjük le. Nyár végén a már felszámolásra váró tövekről szedjünk.

A csemegeszőlő fürtjeiből a fertőzött, sérült részeket bogyózóolló segítségével távolítsuk el. Csak akkor szedjük, amikor már teljesen érett, mert a szőlő nem képes utóérésre. Tetszetősen, papírral bélelt ládába téve, hamvát megőrizve kínálhatjuk eladásra az értékes gyümölcsöt. Derült, száraz időben, a harmat felszáradása után kezdjünk a szüreteléshez.

Az őszi körték közül, teljes kifejlődésük után akkor szedhető az Alexander és a Bosch kobakja, amikor a színük halványzöld és a héj sárgulása még nem kezdődött meg. Alacsony hőmérsékleten, magas páratartalom mellett tárolva utólag még érik, és januártól fogyasztható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek