Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Augusztus a betakarítás hónapja. A görögdinnye nem érik utólag, ezért teljes érésben, lehetőleg a kora reggeli órákban vágjuk le 3-5 cm-es kocsányrésszel.
Kép: görögdinnye gyümölcs vitamin egészséges életmód Fotó: Habik Csaba 2010 07 30
A görögdinnye érését a sötétebb, fényesebb héj, kopogtatásra mélyebb kongó hangja jelzi. A hasi részén a talajjal érintkező sárgás színű, termés melletti kacs elszárad az érett dinnyénél.
A paradicsom szedési érettségét a felhasználásuk befolyásolja. Hosszabb útra téglaszínű, esetleg szalmasárga állapotban szedjük, mert ez a zöldség utóérő. Közvetlen felhasználásra teljes érésben kocsánnyal vagy kocsány nélkül szedjük. A kocsány jelzi a frissességét, és egysoros rekeszben rakva nem sérti fel a többi bogyót. A heti 2-3 szedés kedvezően hat a termés mennyiségére is.
A rebarbara kora tavasztól július elejéig hetente kétszer szedhető, a telepítéstől számított második évben. Ne késsel vágjuk le, hanem a földhöz egész közel kissé megcsavarva tépjük le. Nyár végén a már felszámolásra váró tövekről szedjünk.
A csemegeszőlő fürtjeiből a fertőzött, sérült részeket bogyózóolló segítségével távolítsuk el. Csak akkor szedjük, amikor már teljesen érett, mert a szőlő nem képes utóérésre. Tetszetősen, papírral bélelt ládába téve, hamvát megőrizve kínálhatjuk eladásra az értékes gyümölcsöt. Derült, száraz időben, a harmat felszáradása után kezdjünk a szüreteléshez.
Az őszi körték közül, teljes kifejlődésük után akkor szedhető az Alexander és a Bosch kobakja, amikor a színük halványzöld és a héj sárgulása még nem kezdődött meg. Alacsony hőmérsékleten, magas páratartalom mellett tárolva utólag még érik, és januártól fogyasztható.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu