Kajsziszüret ősszel?

A hazai kajszinemesítésben Pedryc Andrzej professzor nemesít nagyon korai és nagyon késői fajtákat, így néhány éven belül megszülethet a teljes érési sorozat.

Kertünk-udvarunkBozsik József2010. 10. 25. hétfő2010. 10. 25.

Kép: sárgabarack fa gyümölcs kert kertészet termés kajszi 2006 07 28 Fotó: Kállai Márton

Kajsziszüret ősszel?
sárgabarack fa gyümölcs kert kertészet termés kajszi 2006 07 28 Fotó: Kállai Márton

Őszibarackot szinte az év minden napján fogyaszthatunk, hiszen a déli féltekéről is érkezik hozzánk gyümölcs. Ráadásul a nemesítők a teljes vegetációs időszakot kitöltötték egymás után érő fajtákkal: május végétől a fagyokig. Kajsziból is elvileg kínálkozik a tavasztól őszig tartó érési sorozat, de ma még nem tudunk olyan fajtasort összeállítani, mint ősziből. Kérdés: a fajtajelöltek mikor kapnak állami elismerést?

Az egyik cél a Magyar kajszi előtt érő, biztonságosan termő és kiváló áruértékű fajták telepítése. A szüreti idényben a Korai piros, a Ceglédi óriás és a Szegedi mamut, a Ceglédi Piroska ilyen korai fajták. Ugyancsak korai érésű a Harmat, illetve a Korai zamatos, valamint a külföldi Bukurija és a Szamarkandszkij ranyij. A Harcot, az Aurora, a Roxana és a Vesna nevű fajták is ígéretesek lehetnek nagyobb gyümölcsük miatt. De megfelelő porzófajta kell melléjük, mert önmeddőek, önmagukban ültetve nem hoznak megfelelő mennyiségű gyümölcsöt.

Hazánkban alig több mint egy hónap a kajszi szüreti idénye, ugyanez megfelelő fajtasorral Romániában két hónap, míg Kaliforniában eléri a négy hónapot. Nem uniós országokból nehéz behozni az új fajtákat, így az Amerikai Egyesült Államokból is. Ráadásul Kaliforniában, a kedvező éghajlati adottság miatt a nemesítők nem szentelnek különösebb figyelmet a fagytűrésre, ami viszont nálunk fontos követelmény. Az új nemesítésű, amerikai kajszikat hazánkban kizárólag fajtaklub¬rend¬szerben lehet termeszteni, szerződést kell kötni a fajták képviselőivel.

A késői érésű fajtáknak különösen akkor lehet nagy a jelentőségük az európai piacokon, amikor a déli országokban már befejeződik a szüreti idény. A román fajták a Constantai Gyümölcskutató Intézetből beszerezhetőek, a francia Bergeront pedig már itthon is forgalmazzák. A késői érésű fajták közül a Tardif de Bordaneil, valamint a Sulmona és a Litoral gyengébb termőképességű. A szeptemberben, illetve októberben érő hazai hibridek, mint az 5212/5/8, valamint a 64/123/7 jelzésű fajtajelöltek jelenleg még csupán kísérletekben szerepelnek. A kajszit és őszibarackot termesztő magyar gazdák egybehangzóan azt állítják, hogy a korai barackok iránt nagy a kereslet, és primőr árat is tudnak realizálni. Főidényben pedig gyakran bedugul a hazai piac, folyamatos konkurenciát jelent az uniós őszibarack. Az augusztusi érésű kajszi már nehezen értékesíthető, mert a vevők tudatában július végére lezárult a kajsziszezon, és akkor már az őszibarackot keresik. Növényvédelmi szempontból pedig költségesebb a kései érésű fajták termesztése, mert a gyümölcs védelméről sokkal tovább kell gondoskodniuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek