A széncinege az év madara

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a széncinegét választotta a 2011-es év madarának. Hazánk egyik legelterjedtebb énekesmadara mindenhol költ, ahol mesterséges vagy természetes fészekodúkat talál.

Kertünk-udvarunkPethes József2011. 01. 05. szerda2011. 01. 05.
A széncinege az év madara

A széncinege a verébalakúak rendjébe tartozik, a legnagyobb a cinegefélék között. Igen színpompás madár, hasán sárga, hátán zöld tollazatú, csőre és feje – a két fehér arcfoltot leszámítva – fekete. Télen elsősorban magokkal, tavasztól őszig pedig rovarokkal táplálkozik, sőt a fiókáit is rovarokkal eteti, ezért a fontos szerepet tölt be a biológiai védekezésben.

A Magyarországon költő széncinegék nagy része a telet is itt tölti, kisebb részük a környező országokba is átrepül. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Elterjedtségét mi sem mutatja jobban, mint hogy 2009-ben több mint 14 ezer egyedet gyűrűztek meg hazánkban – ezzel a legtöbbet jelölt fajok közé tartozik.

A széncinege védelméhez bárki hozzájárulhat, s nem csak kertekben, de akár panellakások ablakában, erkélyein is kihelyezhetünk odúkat, etetőt és itatót. Etethetjük őket sótlan napraforgóval és faágra szúrt almával is. Az MME Madárbarát Kert programját iskoláknak, óvodáknak, munkahelyeknek is ajánlják.

Fontos tudni, hogy a fiókák a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják az odút, ezért a kertben talált tollas fiókákat nem kell „megmenteni”, a szülők gondoskodnak róluk.

A széncinege az emberek segítségének és nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönheti elterjedtségét, ezért továbbra is vigyáznunk kell rá, hiszen korunk egyik legnagyobb problémája az élőhelyek visszaszorulása és a fajok eltűnése.

2010, a biodiverzitás nemzetközi éve kudarcot jelentett az Európai Unió életében, mert nem sikerült teljesíteni az élővilág sokszínűségének fenntartására vonatkozó vállalásokat – véli a madártani egyesület. Ezért – hazánk elnökletével – a következő hónapok feladata, hogy új, végrehajtható és hatásos stratégiát dolgozzanak ki a következő tíz évre.

Ezek is érdekelhetnek