Macskák tizedelik a madarakat

Védett madarak sokasága esik áldozatul a túlszaporodott házi macskáknak. Első hallásra talán jelentéktelen hír, hiszen a madarak mindig is szerepeltek a macskák „étlapján”, azonban a probléma az elmúlt évtizedben súlyos méreteket öltött.

Kertünk-udvarunkPethes József2011. 01. 30. vasárnap2011. 01. 30.
Macskák tizedelik a madarakat

Míg a hazánkban is őshonos vadmacska állománysűrűsége 100-500 hektáronként pár egyedre korlátozódik, a felelőtlen állattartás miatt házi macskából hektáronként több százat is találhatunk egyes városrészekben, de a lakott területeken kívül is meghaladják a kívánt egyedszámot. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) egyre több bejelentés érkezik – főként télen, a madáretetési időszakban és tavasszal, a fiókák világrajövetelekor –, hogy a macskák pusztítást végeznek.

A problémát hagyományos természetvédelmi eszközökkel nem lehet kezelni. A macskák rendkívüli érzékszerveiknek, reflexeiknek, ugróképességüknek köszönhetően nemcsak a földön táplálkozó, de a felrebbenő és alacsonyan repülő madarakat is el tudják kapni. Tűhegyes karmaik a vastag tollazaton is képesek áthatolni.

A házi macska tulajdonképpen biológiai fegyver, amit az emberiség évezredek óta alkalmaz a rágcsálók féken tartására. Neki viszont nincs természetes ellensége – kivéve, ha lakott területen kívül egy parlagi sas vagy héja le nem csap rá. A magas túlélési arány akkor válik aggasztóvá, ha a macskatartók nem ivartalanítják kedvenceiket, s mérték nélkül etetik a gazdátlan kóbor állatokat. Általában a legtöbb kismacska életben marad, és egy év elteltével már saját almot nevelnek.

Csak csak annyi utódnak lenne szabad megszületnie, amennyi gondoskodó gazdához kerülhet. Különben a senkinek sem kellő kölykök az utcára kerülnek, ahol üldöztetés vár rájuk. Ezért a madártani egyesület a lakosság segítségét kéri, hogy a macskákra továbbra is az ember társaként, házi kedvencként gondolhassunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek