A húsvéti szent háromnapról

A legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot hamvazószerdától nagyszombatig tartó negyvennapos böjt készíti elő, az utolsó, virágvasárnappal kezdődő nagyböjti hét a nagyhét (hebdomada sancta). A húsvéti szent háromnapon (Sacrum Triduum Paschale), azaz nagycsütörtökön, nagypénteken és nagyszombaton emlékezik meg a kereszténység Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és feltámadásáról.

KözéletMW 2024. 03. 28. csütörtök2024. 03. 28.

Kép: Ferenc pápa krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-székesegyházban 2024. március 28-án, nagycsütörtökön. Krizmaszentelés alkalmával az egyházfő megáldja a liturgiában használt olajokat, amivel kezdetét veszik a húsvéti szertartások a Vatikánban, Fotó: Gregorio Borgia, Forrás: MTI/AP

FERENC pápa
Ferenc pápa krizmaszentelő misét tart a vatikáni Szent Péter-székesegyházban 2024. március 28-án, nagycsütörtökön. Krizmaszentelés alkalmával az egyházfő megáldja a liturgiában használt olajokat, amivel kezdetét veszik a húsvéti szertartások a Vatikánban
Fotó: Gregorio Borgia Forrás: MTI/AP

A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztus utolsó vacsoráját, elfogatását és szenvedéseinek kezdetét idézi, a katolikus egyházban ez az oltáriszentség szerzésének emléknapja. (Azért "zöld", mert a böjt okán rendszerint zöld növényt, például spenótot fogyasztanak a hívők.) 

A nagycsütörtöki krizmamisén kerül sor az olajszentelés szertartására, amikor megszentelik a szentségek kiszolgáltatásakor használt három szent olajat, a bérmáláskor használatos krizmát, a katekumenek (keresztelendők) olaját és a betegek olaját. 

Az esti "utolsó vacsora miséjén" a Gloria éneklése után elnémulnak a harangok (Rómába mennek), megkezdődik a legmélyebb gyász. A mise végén - amelynek része lehet a lábmosás szertartása - az oltáriszentséget őrzési helyére viszik. Az oltárról mindent leszednek, ez az oltárfosztás, csak a gyertyatartókat és a lepellel letakart keresztet hagyják ott, hogy Jézus szenvedésére és ruháitól megfosztására emlékeztessenek. A református templomokban a nagyhétre fekete terítővel borították le az úrasztalát, esetleg a szószéket. 

Nagypéntek Jézus kereszthalálának emléknapja, a legszigorúbb böjt és gyász ideje.

A katolikus egyház ősi hagyomány alapján ezen és a következő napon nem mutat be miseáldozatot. A liturgiában felolvassák a Megváltó halálára vonatkozó írásokat, majd a passiót, Jézus szenvedésének történetét, és leleplezik a gyászlepellel bevont keresztet.

Nagypénteken szokásos a keresztútjárás, amelyen emlékezetbe idézik Jézus szenvedésének egyes állomásait.

A keresztút, avagy kálvária ma szokásos tizennégy állomása (stáció) az 1600-as évekre nyúlik vissza. Nagypénteken a hívők tartózkodnak a húsételektől, a legfeljebb háromszori étkezés során egyszer szabad jóllakniuk. Nagypéntek a nép körében általános tisztálkodási nap: meszelnek, takarítanak, nagymosást tartanak, sok helyen nem gyújtanak tüzet.   

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja, az igazi húsvéti ünneplés délután kezdődik.

Arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, de harmadnapra, azaz húsvétvasárnap hajnalára feltámadt. Ekkor van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvízszentelés, majd a vigília mise követ. A tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak. A misén már az Üdvözítő feltámadása fölötti öröm nyilvánul meg, a Gloriára ismét megszólalnak a harangok, és felhangzik az Alleluja. Estefelé tartják a feltámadási körmenetet.   

Nagyszombaton ér véget a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát. 

Szokás volt ezen a napon az első harangszóra kiszaladni a kertbe és megrázni a gyümölcsfákat, hogy a régi rossz termés lehulljon, ne legyen férges az új. A tűzszentelés hamuját, parazsát megőrizték, gyógyításra használták; tettek belőle a jószág ivóvizébe, szétszórták az istállóban, a házban és a földeken.   

Ferenc pápa előre közzétett programja szerint gyengélkedése dacára jelen lesz a nagyhét szertartásain, de azokat a tavalyi évhez hasonlóan a bíborosi testület tagjai celebrálják. Nagycsütörtökön egy római női börtönbe látogat, ahol mise után megmossa tizenkét elítélt lábát, nagypénteken a Colosseumban ő vezeti a keresztutat és a nagyszombati virrasztást a Szent Péter bazilikában.

 

Ezek is érdekelhetnek