Kilenc vármegyében gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegye 197 településén, összesen csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat ezen a héten – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel hétfőn.

KözéletMW 2024. 05. 14. kedd2024. 05. 14.

Kép: A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa szúnyogirtó vegyszert permetez Miskolc határában a Juhdöglő völgyi-tónál 2017. június 6-án, Fotó: Vajda János, Forrás: MTI

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa szúnyogirtó vegyszert permetez Miskolc határában a Juhdöglő völgyi-tónál 2017. június 6-án
Fotó: Vajda János Forrás: MTI

Tájékoztatásuk szerint

a Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban; Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen.

A kezeléseket platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el, a legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek – írták, hozzáfűzve, a készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

Az érintett önkormányzatok a tervezett munkáról egyedi értesítést kapnak, majd a kezelések pontos időpontjáról tájékoztatják a lakosságot is – jelezte az OKF.

Beszámoltak arról, hogy a Szigetközben a korábbi esőzések, a Tisza mentén pedig a folyó megemelkedett vízszintje miatt számos területen alakultak ki szúnyogtenyészőhelyek, és az egyre melegebb időben megkezdődött a kifejlett szúnyogok rajzása. Az elmúlt hetekben a szakemberek folyamatosan végeztek szúnyoglárvák elleni kezeléseket a vizes élőhelyeken, és Békés megyében, a Körösök holtágain továbbra is légi, biológiai módszerrel védekeznek a szúnyoglárvák ellen – tudatták.

Ez is érdekelhet

Közölték: a szúnyoggyérítés helyszíneiről és időpontjairól az OKF honlapján, a szúnyogok elleni védekezésről általánosságban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán található bővebb információ.

 

Ezek is érdekelhetnek