Virágba borult az Atacama-sivatag egy része a szokatlan esők miatt

Virágba borult a Föld legszárazabb térségének, az Atacama-sivatagnak egy 300-400 négyzetkilométer területű része az évszakban szokatlannak számító esőzések következtében.

KözéletMW 2024. 07. 12. péntek2024. 07. 12.

Kép: A virágokkal borított Atacama-sivatag Copiapo-ban, Chilében, 2024. július 10-én , Fotó: Patricio LOPEZ CASTILLO , Forrás: AFP

A virágokkal borított Atacama-sivatag Copiapo-ban, Chilében, 2024. július 10-én
Fotó: Patricio LOPEZ CASTILLO Forrás: AFP

A jelenséget 2015 óta nem észlelték, és nagy meglepetést keltett a helyiek és a turisták körében.

Az áprilisban hullott 11-12 milliméter csapadék és a földfelszínt éjjelente benedvesítő alacsony szintű felhők hozzájárultak a virágok feléledéséhez

 – mondta el César Pizarro, a chilei természetvédő hatóság munkatársa az AFP francia hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Ez is érdekelhet

A szakértő rámutatott, hogy a jelenségnek semmi köze a „virágzó sivatagokhoz”, amelyek tavasszal fordulnak elő az északi féltekén, és amelyek csúcspontján több mint 200 növényfaj virágzik egyszerre. Ezzel szemben az Atacama-sivatag mostani virágba borulásának „főszereplője” a homokos területeket kedvelő pata de guanaco nevű lila virág, amelynek alig van szüksége vízre.

A tudósok egyelőre nem tudják biztosan megállapítani, hogy a 2015-ös téli és az idei virágzás az Atacama-sivatagban közvetlenül a klímaváltozáshoz, az El Nino vagy a La Nina időjárási jelenséghez köthető-e.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek