Iskolakezdés, avagy máris beteg az egész család

Talán önnek is ismerős a helyzet, hogy a nyáron makkegészséges gyerekek az iskolakezdés után szinte azonnal megbetegednek: köhögnek, náthásak, akár többszöri visszaeséssel – ráadásul a szülők is elkapják a kórokozókat. De vajon meg lehet ezt úszni valahogy?

KözéletMW 2024. 09. 08. vasárnap2024. 09. 08.

Kép: Elkezdődött a suli, máris beteg az egész család..., Fotó: Studio Romantic, Forrás: Shutterstock

Achoo.,Family,Of,Four,Have,Caught,Bad,Cold,All,Together.
Elkezdődött a suli, máris beteg az egész család...
Fotó: Studio Romantic Forrás: Shutterstock

Sok családban ismerős az a jelenség, hogy a nyáron makkegészséges gyerekek az iskolába visszatérés után sorra megbetegednek: köhögnek, náthásak, akár többszöri visszaeséssel. Még az a remény is hiábavaló, hogy felsőben, vagy középiskolában a gyerek kevesebbet lesz beteg, mert a tapasztalat gyakran az, hogy a többség ott folytatja, ahol alsóban abbahagyta. Alig indul el a tanév, az iskolakezdés után rögtön felüti a fejét valami baj, a fél osztály köhög és náthás lesz – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.

A magyarázat egyszerű: a zárt térben jelenlévő 20-30 gyerek könnyen elkaphatja a közösségbe bekerült kórokozót

– ismertette a helyzet hátterét a lap kérédésére dr. Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ez is érdekelhet

A szülő azt érzékeli, hogy a nyári szünetben a gyerek sokat volt levegőn, mozgott, sok zöldséget, gyümölcsöt evett, és nem érti, miért lesz rögtön beteg, miért nem győzi le a kórt a nyáron felturbózott immunrendszer. Ám ugyanez igaz például a kórházban dolgozó orvosokra is: amikor két hét szabadság után visszatérnek a kórházba, gyakran megbetegszenek, mert az immunrendszerük „elszokott” a szabadság alatt a kórházi flórától. Ez történik az iskolában is: a gyerekek újra találkoznak, valaki bevisz egy bakteriális vagy vírusfertőzést, és a fél osztály elkapja.

Ám amíg a gyerek vígan elvan, a szülő gyakran sokkal nehezebben viseli ugyanazt a fertőzést. A szakember szerint ennek hátterében a felnőttek stresszes életvitele áll. Dr. Kántor Irén kiemelte: nem lenne szabad elfelejteni a pandémia idején jól megtanult higiéniai szabályokat.

Az iskolában és otthon is gyakran kell szellőztetni, kezet mosni, és nátha vagy köhögés esetén szigorúan zsebkendőt kellene használni

– figyelmeztetett.

Az orvos emlékeztetett: rendelkezésre állnak a védőoltások, például az influenza ellen is, és a gyerekek esetében érdemes megfontolni a szamárköhögés elleni oltás ismételt felvételét, hiszen a betegség újra fellángolt.

Ez is érdekelhet

 Ez utóbbi a várandósoknak különösen fontos lenne, mert ezzel tudják a csecsemőt megvédeni a halálos kimenetellel is végződhető szamárköhögés ellen. 

Ahol iskolás, óvodás gyerek van, és várandós az anya, mindenképpen konzultáljon a védőnővel vagy az orvosával ebben a kérdésben.

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek