Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményét választottak idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.

KözéletMW 2024. 10. 11. péntek2024. 10. 11.

Kép: Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje, Fotó: Lakatos Péter, Forrás: MTI

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje
Fotó: Lakatos Péter Forrás: MTI

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

REBRUS Csaba
Rebrus Csaba, a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség elnöke és Bretz Bernadett tulajdonos a Budapest desszertje cukrászverseny eredményhirdetésén a fővárosi Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhelyben 2024. október 9-én Fotó: Lakatos Péter / MTI

Az idei Édes Napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésű édességét, és bemutatkozik a chocoMe új márkája, az Atelier is.

 A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg – magyarázta a Csésze elnöke.

Az édesség tematikájú esemény célja, hogy segítse a magyar cukrász kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését 

– tette hozzá.

Ez is érdekelhet

Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie: az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat. Rebrus Csaba szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül.

Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: a Budapest desszertet Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely készítette. Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak. 

A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van „megbolondítva”. A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került 

– ismertette Bretz Bernadett.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek