Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év erdei kerékpárútja

Rekord részvétel mellett ért véget az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) pályázata, amelyben már negyedik alkalommal Magyarország legkedveltebb erdei kerékpárútját lehetett megválasztani. Szoros versenyben, 2773 szavazattal végzett az első helyen a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, Farkasgyepű-Bakonybél közötti kerékpárút – közölte az egyesület az MTI-vel.

KözéletMW 2024. 10. 05. szombat2024. 10. 05.

Kép: Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év erdei kerékpárútja (illusztráció), Fotó: Brilliant Eye, Forrás: Shutterstock

Evening,Sunshine,At,Wooden,Landscape,And,A,Standing,Bicycle,Next
Farkasgyepű-Bakonybél között fut az Év erdei kerékpárútja (illusztráció)
Fotó: Brilliant Eye Forrás: Shutterstock

Öt, döntőbe került útvonalra lehetett szavazni. Az útvonalakon közösségi tekerések is voltak.

A nyertes út a Bakony-hegység legmagasabb részének, az úgynevezett Öreg- vagy Magas-Bakonynak a megismerésére hívogat, és egy 1968-tól kialakított 15 kilométer hosszú erdei feltáróút.

A volt erdei kisvasutak helyén létesített utakon biztonságosan lehet kerékpározni, mert az útvonal sorompóval lezárt az autós forgalom elől. Elején és végén aszfaltos a burkolata, de a többi szakasz is jól karbantartott, kötött, murvázott, szintemelkedése csekély – ismertették.

Ez is érdekelhet

A nyertes útvonal a hamarosan kialakításra kerülő Horizont országos kerékpárút-hálózathoz csatlakozik. Mivel nagy részben bükkös állománnyal fedett, így nyári nagy melegben is kellemes rajta kerékpározni.

Több elágazási lehetősége miatt számtalan látnivalót kínál, mint a Magyar-forrás, az Erdő kápolnája, a Pénzlik-barlang, a Csillagda, a Monostor, a Bakonyi Erdők Háza vagy a bakonyi Gyilkos-tó. A nyertes úton a szervezők a közeljövőben táblát avatnak, illetve kisfilm is készül róla.

Felidézték: 2023-ban a szolnoki Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdőben tekergő bicikliút nyerte el az Év erdei kerékpárútja címet, 2022-ben a Bükkben található Szalajka-völgy és Olasz-kapu között húzódó kerékpárút végzett az első helyen, míg 2021-ben a Nógrád megyei Somoskőújfalu – Eresztvény között húzódó erdei kerékpárút lett a győztes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek