Dunai árhullám: jó híreket közölt Orbán Viktor

Már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat – mondta a miniszterelnök vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Orbán Viktor közölte, a dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvárnál tart, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 09. 22. vasárnap2024. 09. 22.

Kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Vitályos Eszter kormányszóvivő (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója (j) az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 21-én, Fotó: Koszticsák Szilárd, Forrás: MTI

ORBÁN Viktor; LÁNG István; VITÁLYOS Eszter
Orbán Viktor miniszterelnök (k), Vitályos Eszter kormányszóvivő (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója (j) az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 21-én
Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI

A miniszterelnök elmondta,

a harmadfokú védekezés hosszúságát most még nem lehetett csökkenteni, hétfőre várják azt, hogy számos terület kiesik a harmadfokú minősítésű védekezésből.

Jó hírnek nevezte, hogy jó esély van arra, hogy – szemben a számításokkal – nem csütörtökön, hanem kedden déli irányba a legmagasabb vízállás elhagyja Magyarországot. Ugyancsak jó hírnek nevezte, hogy

továbbra sem várható olyan mértékű csapadék, amely az árhullám levonulását érdemben befolyásolná.

A kormányfő azt mondta, szombat délután kinyitották a Mosoni-Duna torkolati vízművet, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött, „ezzel a győri ügyeket befejezettnek tekinthetjük”.

A védekezésben részt vevők száma most már folyamatosan csökken, szombaton 5344 hivatásos vett részt a védekezésben, vasárnap már csak 5025 főre lesz szükség – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő arra is kitért, hogy az önkéntesek száma szombaton 1286 fő volt, de arra számítanak, hogy vasárnap 324 önkéntesre lesz szükség. Jelezte, hogy önkéntes civilekről beszél, mert az önkéntes tűzoltókat vagy mentőszervezeteket a hivatásosokhoz szokták számolni.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek