Orbán Viktor: a mai napon túl leszünk a Duna tetőzésén Budapesten

A mai napon túl leszünk a Duna tetőzésén Budapesten, délután már a Budapest alatti településekre fordíthatjuk minden figyelmünket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs szombat reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón, írja az MTI.

KözéletMW 2024. 09. 21. szombat2024. 09. 21.

Kép: Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 21-én, Fotó: Koszticsák Szilárd, Forrás: MTI

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök az árvíz elleni védekezésről tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2024. szeptember 21-én
Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI

A miniszterelnök továbbra is azt kérte a védekezést vezetőktől, hogy

ne engedjék az alkalmazottak, dolgozók figyelmét lankadni, mert a levonuló árvíz utáni időszakban történik a legtöbb áttörés, baleset, átázás.

Könnyen előfordulhat – tette hozzá, hogy egy-két nap léhaság, lazaság vagy lustaság tönkreteszi az eddigi eredményes védekezés munkáját.

Orbán Viktor szólt arról:

pénteken Pilismarótnál megcsúszott a védekezés „gerincét adó töltés”, búvárokat kellett bevetni, akiknek 16 órás küzdelemben sikerült a víz alatt megerősíteni a megcsúszott töltést, „ezért Pilismarótnál sem lesz baj”.

Vácnál a szennyvízaknák törtek fel a nagy nyomás hatására, de ezt sikerült – ahogy a vizesek mondják – „elfognunk” – ismertette.

A következő időszak kiemelt figyelmet igénylő helyszínei már a Budapest alatti települések – mondta Ercsit, Kisapostagot, Dunaföldvárt és Paksot említve, jelezve, hogy mindenhol 100 százalékos a készültség.

Rétvári Bence: rendőrségi drónok és lovasrendőrök is segítik a védekezést

Rendőrségi drónokkal figyelik és követik a víz terjedését, a nehezen megközelíthető helyszíneken pedig lovasrendőröket is bevetnek a védekezési munkálatok során – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az árvíz elleni védekezésről szóló szombati sajtótájékoztatón.
Rétvári Bence kiemelte: a lovasrendőrök a terepjáróval sem megközelíthető helyszíneken, például a Margitszigeten segítik a védekezést.

Úgy folytatta: a rendőrségnek 14 hajója áll készenlétben, emellett be tudják vetni a helikoptereket is, továbbá 6 erősített teherautó és 2 Unimog (terepjáró képességű jármű) is rendelkezésre áll a védekezéshez.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a rendőrség munkatársai nemcsak a gátakon tudnak segítséget nyújtani, hanem lezárásokban, biztosításban, valamint vagyonmegóvásban is részt vesznek.

Jelezte továbbá, hogy a rendőrtanulók és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztjelöltjei is készen állnak a segítségnyújtásra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek