Véget vetnek a tyúklopásnak!

Ukrajnában ezentúl a tyúklopást is büntetik. Kísértetiesen hasonló volt a helyzet, mint Magyarországon: 20 ezer forint alatti esetekkel nem foglalkozott a rendőrség. Mostantól már egy tyúk ellopásáért is komoly bűntetés jár.

KriminálisSzabad Föld Online2009. 06. 25. csütörtök2009. 06. 25.
Véget vetnek a tyúklopásnak!

Korábban faluhelyen akár egy nyájat is el lehetett tüntetni szankciók nélkül, ha valaki naponta csak egy állatot lopott. Mostantól más lesz a világ: hatályba lépett Ukrajnában az a törvénymódosítás, amely az eddiginél jóval szigorúbban bünteti a kisebb értékben elkövetett lopásokat, így akár egy tyúk vagy egy olcsóbb mobiltelefon eltulajdonításáért is börtönbe kerülhet az elkövető.

A lopások esetében 700 hrivnyáról (körülbelül 20 ezer forintról) 60,5 hrivnyára csökkent az a kárösszeg, amelynél az elkövető ellen büntetőeljárás indul. A törvénymódosítás miatt megszaporodik a rendőrség dolga, mivel korábban általában nem kezdeményeztek büntetőeljárást a kisebb értékű lopások ügyében, és nem is nyomoztak az eltulajdonított tárgyak után - írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása, melyet az Index idézett.

Gennagyij Moszkal, az ukrán parlament korrupció és szervezett bűnözés elleni bizottságának helyettes elnöke elmondta, hogy szükség van a törvény szigorítására, különösen faluhelyen, ahol a kisebb állatok - kecske, birka, tyúk vagy liba - ellopása esetén a rendőrség nem indított eljárást, ha a kárérték összege nem haladta meg a 907,5 hrivnyát.

A cikk szerint korábban büntetés nélkül meg lehetett úszni akár egy egész birkanyáj ellopását, ha tolvaj naponta egy állatot vitt el, mert annak az értéke nem érte el a büntetőeljárás megindításához szükséges összeghatárt. Ugyanez vonatkozott a mobiltelefonokra, amelyeknek az eltulajdonítása esetén sem indult nyomozás.
 

Ezek is érdekelhetnek