Őrizetben a sorozatgyilkosság gyanúsítottjai

A debreceni virágkarnevál éjszakáján a rendőrség elfogta a romák elleni támadások és gyilkosságok gyanúsítottjait.

KriminálisBalogh Mária2009. 08. 22. szombat2009. 08. 22.
Őrizetben a sorozatgyilkosság gyanúsítottjai

Mint arról már beszámoltunk, Bencze József országos rendőrfőkapitány hírül adta: négy férfi ellen DNS-minták és több más bizonyíték is a hatóság rendelkezésére áll előzetes letartóztatásuk kezdeményezéséhez.

A fővárosi kommandósok a rasszista nézeteiket nem tagadó férfiakat a cívisvárosban, a Perényi 1. nevű szórakozóhelyen fogták el augusztus 20-án, nem sokkal éjfél után. Az eddigi információk és a házkutatások során begyűjtött bizonyítékok alapján a gyanúsítottak – akik 23-42 év közötti debreceni férfiak – a romák elleni gyilkosságokat és a támadásokat rasszista indíttatásból követték el.Az iroda munkatársai a gyanúsítottak közül négy főt pénteken délután őrizetbe vettek, a debreceni Bethlen utcai házkutatás során számos bizonyítékot lefoglaltak.  A gyanúsítottakat a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai saját kutatásuk eredményeképpen találták meg, ezért a 100 millió forintos nyomravezetői díjat visszavonták.

A cívisvárosban népszerű Perényi 1. pinceklub és a fölötte lévő Karaoke Bár a Déri Múzeum közvetlen szomszédságában, a belváros szívében található, ahol az augusztus 20.-i éjszakán több mint kétszáz vendég szórakozott. Eközben innen néhány méterre, a Nagytemplom előtti főtéren, több tízezren vettek részt a tűzijátékot követő utcabálon, mit sem sejtve a nagyszabású rendőrségi akcióról.

A szemtanúk elmondásából megtudtuk: a kommandósok nem sokkal éjfél után jelentek meg a klubban, ahol a lemezlovast utasították, hogy hagyja abba a zenélést, majd mindenkinek a földre kellett hasalnia. Az igazoltatások után a nőket elengedték – kivéve azt, aki a zenei programokat szervezi az említett két szórakozóhelyen. Őt Budapesten hallgatták ki tanúként hallgatták ki, majd elengedték – ellentétben azzal a hat férfival, akiket részben a Déri Múzeum melletti szórakozóhelyen, részben más, Debrecenhez közeli helyeken fogtak el. Közülük hárman a Perényi 1, illetve a fölötte működő Karaoke Bár biztonsági őrei, akik békés emberek hírében álltak, bár rasszista érzületüket nem tagadták. Az sem volt titok a törzsvendégek számára, hogy egyikőjük neonáci jelképet, horogkeresztes tetoválást visel.

A többségükben civil ruhás nyomozók hajnali három óráig dolgoztak a helyszínen, az ominózus szórakozóhelyek pénteken egész nap zárva tartottak.

A Déri Múzeum környéke a hétvégeken neonáci érzületűek gyülekezőhelye – erről elsősorban az öltözékük árulkodik, s néhány, romák, arab és színes bőrű külföldi diákok ellen korábban elkövetett atrocitás és provokáció tanúskodik.

Bencze József országos rendőrfőkapitány rendkívüli sajtótájékoztatóján kiemelte: az őrizetbe vett debreceni férfiak elszámoltatása, a romák elleni bűncselekmény-sorozatban való szerepük tisztázása, a további őrizetbe vételre tett intézkedések, a szakértői vélemények beszerzése folyamatban van. A budapesti tájékoztatón Petőfi Attila, az NNI vezetője úgy fogalmazott: a házkutatások során lefoglalt bizonyítékok és a korábbi támadások során begyűjtött adatok alapján az elfogott férfiak megalapozottan gyanúsíthatók a romák ellen elkövetett bűncselekmények végrehajtásával.

A feltételezést – amit a romák saját körükben terjesztenek és Kislétán e sorok írójának többször is elmondtak –, miszerint két nő is részese a bűncselekmény-sorozatnak, a rendőrség munkatársai határozottan cáfolták.

A rendőri vezetők a nyomozás részleteiről – a bizonyítási eljárásra való hivatkozással – jelenleg nem kívánnak nyilatkozni. Az előzetes letartóztatások valószínűsíthető bírósági elrendelése után legkorábban kedden várható az ügyben érdemi nyomozóhatósági tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetnek