Mit igyunk a hőségben?

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal Vízbiztonsági Tudományos Bizottsága szerint a hőség okozta egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadék fogyasztása.

KrónikaBudai Horváth József2007. 07. 20. péntek2007. 07. 20.
Mit igyunk a hőségben?

Magyarországon szerencsére a csapvíz mindenhol iható, az ország legnagyobb részén a minősége is jó. Iható egyenesen a csapból is, de citromkarikával ízesítve, limonádénak vagy teának elkészítve, lehűtve jóízű, természetes szomjoltó. Szódavíznek elkészítve vagy gyümölcsszörppel is egyaránt fogyasztható.

Magyarország kiváló ásványvizeiből is bármikor fogyaszthatnak azok, akik a palackozott vizeket részesítik előnyben. De nem minden ilyen víz ásványvíz, még ha annak látszik is, s különösen nem „igazi” ásványvíz, azaz ásványi anyagokban különösen gazdag víz. A palackozott vizek egy része egyszerű ivóvíz, másik része kis ásványianyag-tartalmú karsztvíz, ásványi anyagokban ugyancsak szegény forrásvíz, mások pedig ásványi anyagok utólagos hozzáadásával dúsított kútvizek.

Nem ritka a kis, vagy igen kicsiny ásványi anyag tartalmú palackozott víz a boltok polcain. A ma érvényes hazai szabályozás szerint is legalább 500 mg/l ásványi anyagot kell az ásványvizeknek tartalmazniuk, a fontos kalcium- és magnézium-sók megengedhető legkisebb mennyiségének kikötése mellett. A hagyományos ásványvíz ásványianyag-tartalma 1000 milligramm/liter feletti. Ezzel a vízzel a hőség idején a szokásosnál nagyobb folyadékpótlást érhetünk el, miközben az ásványianyag-veszteség legegyszerűbb ellensúlyozására is használhatjuk.

A vásárló a fogyasztói tájékoztató, azaz a címke alapján kaphat felvilágosítást, ám sokan nem olvassák el a jelöléseket. Azt tanácsoljuk, hogy – akinek egészség állapota miatt orvosa másként nem rendeli – a hőség napjaiban a csapvíz és más palackozott vizek mellett ásványi anyagokban gazdag vizet is fogyasszon. A magyarországi ásványvizek nagy része ilyen.

Természetesen a palackozott ásványvízre is érvényes a palackon feltüntetett minőség-megőrzési idő betartása. A felbontott palackos vizet – különösen a nem széndioxidos (csendes) vagy kis széndioxid-tartalmúakat – hűtés nélkül ne tároljuk egy-két napnál hosszabb ideig.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek