KristArt: a víz festményeken, fotókon

Jelentős érdeklődés övezte a KristArt Kortárs Művészeti Program kiállítás-sorozatát, melynek keretében a felkért művészek életelemünket, a vizet választották festményeik és fotóik témájául. A műveket több ezren tekintették meg országszerte, sok szavazat érkezett az alkotásokra sms-ben és a <a href=http://www.kristalyviz.hu target=blank>www.kristályvíz.hu</a> weboldalon egyaránt. Az elnyert díjakat – melyek a szakmai kuratórium véleményén túl a nagyközönség elismerését is tükrözik – a Virág Judit Galériában adták át.

KrónikaBudai Horváth József2007. 08. 31. péntek2007. 08. 31.
KristArt: a víz festményeken, fotókon

Ha ismerőseinket megkérnénk, hogy soroljanak fel két kortárs festőművészt, vajon milyen válaszokat kapnánk? Hogyan tegyük népszerűvé és ismertté kiváló kortárs képzőművészeinket? Az idén a Margitszigeti Kristályvíz kizárólagos szponzorálásával született meg az a – hazánkban mindeddig egyedülálló – elképzelés, hogy az alkotások járják be az országot, és egy közismert téma feldolgozásával bárki megismerhesse kortárs alkotóinkat. A KristArt kiállítás-sorozatán harminc művész – harminc különféle stílus, gondolat és érzelem – állította ki alkotását. A kezdeményezés népszerűségét mutatja az a több száz amatőr pályázó is, aki feltöltötte művét a hivatalos honlapra.
A szabadtéri kiállítás jó alkalm,at teremtett mindazok számára, akik nyitottak a művészetekre, de nincs idejük rá, hogy galériákba, kiállításokra járjanak. A helyszíneken felkészült tárlatvezetők várták a látogatókat. Információkat szolgáltattak az alkotókról és a művekről. A kiállítás látogatói sms-ben és interneten is kinyilváníthatták véleményüket a látottakról. A művekre érkezett szavazatok nagy száma is arra enged következtetni, hogy a KristArt program kedvező folyamatokat indított el, és sikerült végre áthidalni azt a szakadékot, mely eddig a nagyközönség és a kortárs képzőművészet között tátongott.
A szakmai zsűri (Winkler Nóra, Virág Judit, Topor Tünde és Hajdu István) a képzőművészeti kategóriában Haász Katalin Kiterjesztés I. című festményét találta a legjobbnak. A fotók közül Gőbölyös Luca Homage a René Magritte című művéé lett a fődíj. A közönségtől a legtöbb szavazatot Moizer Zsuzsa: 75%, Kucsora Márta: Kaszkád és Cseke Szilárd: Dunakavics című festménye kapta. A Margitszigeti Kristályvíz egy különdíjat is felajánlott, melyet Hohner Katalin Pleuszton című különleges installációjának ítéltek oda. A legjobb amatőr alkotás díját Tarnai Katalin (Tiszadada): A Tisza című műve érdemelte ki.



Haász Katalin: Kiterjesztés I.


Gőbölyös Luca: Homage a René Magritte


Moizer Zsuzsa: 75%


Kucsora Márta: Kaszkád


Cseke Szilárd: Dunakavics


Hohner Katalin: Pleuszton


Tarnai Katalin: A Tisza

Ezek is érdekelhetnek