Meghódítottuk Angliát

"Minden eddigi magyar kulturális évad közül várhatóan a novemberben záruló nagy-britanniai Magyar Magic programsorozata lesz a legsikeresebb" - nyilatkozta sajtótájékoztatóján Hiller István kultuszminiszter.

KultúraLovass Ildikó2004. 09. 17. péntek2004. 09. 17.
Meghódítottuk Angliát


A tavaly novemberben indult, egy évig tartó fesztivált a Londoni Magyar Kulturális Központ indította Bogyai Katalin igazgató vezetésével. A rendezvénysorozat ötszáz eseményével, kétezer művész felvonultatásával a szezon végéig hozzávetőleg egymillió érdeklődőt vonz a szigetországban. A brit közönség számára láthatóvá, hallhatóvá, olvashatóvá vált a magyar kultúra. Művészeinknek rajongótábora alakult, tízezrek látták kiállításainkat, filmjeinket. Sikeresek a könyvesboltokban a magyar próza- és költészeti antológiák. A kortárs hazai drámaírók fölolvasó színházi estjei,. Egressy Zoltán Portugál, valamint Sóska, sült krumpli című darabjai is sok nézőt vonzottak. Megnőtt az érdeklődés a magyar zene, irodalom, színház iránt. Erre utal az is, hogy Magyarországon több mint negyven százalékkal nőtt a brit turisták száma.
A több mint egyéves eseménysorozatot, amelyet 125 helyszínen, 155 brit partnerintézménnyel közösen szerveztek, hivatalosan a Magyar Magic két fővédnöke, Mádl Ferenc köztársasági elnök és II. Erzsébet királynő együtt zárja le Canterburyban. A hátralévő programok helyszíne London, Cardiff, Belfast, Edinburgh lesz. Először állítanak szobrot Bartók Bélának az Egyesült Királyságban. Varga Imre alkotását Londonban avatják fel. Bemutatják a zeneszerző A kékszakállú herceg vára és az A csodálatos mandarin című műveit a Magyar Állami Operaház vendégjátékában. Szenzációsnak ígérkezik az Esterházy-kincstár legszebb darabjait felvonultató kiállítás. A világ egyik művészeti központjában, a Royal Festival Hallban lép fel Bogányi Gergely zongoraművész, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes. Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című filmjének premierjére Londonban kerül sor.
Kultúránk világjárása során bemutatkozott már Olaszországban és Franciaországban. Még véget sem ért a Magyar Magic, szeptemberben máris megkezdődik Partra, magyar! címmel a hollandiai magyar évad, majd hamarosan Oroszország is helyszíne lesz a programsorozatnak.

Ezek is érdekelhetnek