Ártéri sokk

A természet megsuhintotta rettentő ostorát, és végigvágott vele a fél világon. Indonéziától egészen Afrika keleti partjaiig beleremegett a Föld, s a rengés keltette szökőártól fényes szállodák, szegényes viskók dőltek halomra, és százhetvenezer ember lelte halálát. Miért?

KultúraValló László2005. 01. 14. péntek2005. 01. 14.
Ártéri sokk


Az óriás hullám (japán nevén cunami) nem ismeretlen a tengerparti népek életében, történelmében. Nemzedékek életét kísérte végig a félsz, hogy bármikor megbolydulhat a tenger, s jöhet a veszedelem annak ellenére is, hogy évtizedeken át nincs semmi erre utaló jel. Nem várták minden pillanatban, de nem is felejtették el, hogy létezik. S tudták, hogy noha hatalmas erővel állnak szemben, módjukban áll védekezni. Így azt is jól tudták, hogy a tengerpart az óriás hullám ártere, oda, az ottani omlékony homokra balgaság építkezni is. A családnak otthont emelni és élni csak a parttól kilométerekre, a szárazföld belsejében szabad, ahol már szilárdabb az altalaj is, a magaslatok meg szinte tökéletes védelmet nyújtanak. A mangroveerdők pedig nagyon jó, hogy ott állnak a parti sávban, leginkább azért, mert tompítják a nagy hullám erejét.
De úgy tetszik, az utóbbi ötven évben mindent elfelejtettek. Elszállt az óvatosságuk, a félszük, s velük a bölcsességük is. A turizmus-aranybánya megszédítette őket is. Hagyták, hogy kiirtsák a tengerparti erdőt, hagyták, hogy szállodasorok, városok épüljenek a puha fövenyre, a homokdűnékre. Mert jön a turista, vele a munkalehetőség, a több pénz, a gazdagodás reménye. És lassan-lassan maguk is leköltöztek a tengerpartra, s házat, otthont építettek az omlékony homokra, a tenger árterébe, a nagy hullám szájába.
A bekövetkezett tragédia nem követelt volna ennyi emberéletet, ha nem felejtik el az ősi törvényt: a parti sáv a tenger ártere. Most ezt is újra meg kell tanulni.

Repülő kórház
Különleges mentő járművet állított hadrendbe a német hadsereg az indonéziai földrengést követő szökőárban sérültek gyors orvosi ellátására. A Köln és a délkelet-ázsiai Phuket között létesített légihíd váltott pilótákkal hozza Németországba a sebesülteket.
A MedEvac (Medical Evacuation) nevű repülőgép a legmodernebb eszközökkel ellátott mentő jármű, amelyen hat, számítógép-ellenőrzésű "intenzív osztály" működik, ezenfölül pedig még további harmincnyolc beteget tudnak elhelyezni és ápolni.
A két sugárhajtású motorral fölszerelt mentőgép átlagosan nyolcszázhatvan kilométeres sebességgel repül óránként, mintegy tizenháromezer méteres magasságban. Üzemanyagtartályai negyvenkilencezer liter kerozint fogadnak be, amellyel a gép kilencezer kilométeres távolság megtételére képes harminchárom tonna teherrel a fedélzetén.
A riasztást követően a repülő kórház három órán belül indulásra kész. A MedEvac, amely jelenleg a világ legmodernebb légi mentőkórházának számít, már több nemzetközi bevetésen is bizonyított. Így például ez a gép hozta haza azokat a franciákat, akik egy Karacsiban elkövetett merényletben sérültek meg.

Ezek is érdekelhetnek