Örökös aranygyöngyös

Január 16-án Békéscsabán rendezték meg a XVII. Országos Szólótánc Fesztivált, ahol az ország legjobb 59 táncosa vetélkedett.

KultúraT. Dögei Imre2005. 01. 21. péntek2005. 01. 21.
Örökös aranygyöngyös


Táncaik nyelvén tolmács nélkül is jól megértik egymást a különböző népek, hiszen a mozgáskultúra tükrözi egy-egy nemzet karakterét - idézem szabadon Rábai Miklóst, a magyar néptáncművészet egykori professzorát. Testet-lelket bizsergető, olykor torokszorító érzés látni, milyen sokatmondó beszédre is képesek testükkel a táncosok.
Azok a fiatalok, akik napjainkban szenvedélyesen ápolják népi kultúránkat, és kétévente szakértő zsűri által mérettetik meg magukat. Komoly rangja van közöttük az aranygyöngyös vagy az aranysarkantyús minősítésnek. Előbbit a nőknek, utóbbit a férfiaknak ítélik oda. Aki háromszor elnyeri a díjat, örökös jelzővel illetik, s feljut ezáltal a csúcsra. Január derekán a hivatásos és az amatőr népi együttesek tagjai közül öten csatlakozhattak az eddigi 49, legmagasabb minősítésű táncoshoz.
Örökös aranygyöngyös táncos lett a felvételünkön budatelki páros táncot járó Vajai Franciska is a Jászság Népi Együttesből. Kísérője Szűcs Gábor, a nagy hírű tánccsoport művészeti vezetője, aki 1997-ben szerezte meg az örökös aranysarkantyús táncos elismerést.

Ezek is érdekelhetnek