Gén a borítékban

Egyre többet tudunk a gének működéséről, illetve arról, hogy egy-egy betegséget milyen genetikai zavar okoz, és felmerült az igény, hogy ezeket a hibákat kijavítsuk. Például akkor, ha egy bizonyos anyag génhiba miatt nem termelődik a szervezetben. Ilyen anyag a dopamin, amely a Parkinson-kór kialakulásáért felelős, vagy a disztrofin, amelynek hiánya izomsorvadást okoz. Ha be tudnánk juttatni a beteg szervezetébe a nevezett anyagok előállításáért felelős ép, működő géneket, akkor e betegségek gyógyíthatók lennének.

Kultúra2005. 02. 25. péntek2005. 02. 25.
Gén a borítékban

Hadlaczky Gyula a Szegedi Biológiai Központban azt tűzte ki célul a nyolcvanas évek második felében, hogy elkészít egy olyan kromoszómát, amely nem tartalmaz hasznos információt, csupán egy olyan "boríték", amelybe bármilyen genetikai információ (gén) belehelyezhető, és általa bejuttatható az élő sejtbe. Hosszas kísérletezéssel valóban sikerült elkészíteni egy ilyen "minikromoszómát", majd ebbe "beletenni" a kívánt információt (eleinte ez egy jelzőanyag volt, amellyel a minikromoszóma útját nyomon tudták követni), és bejuttatni egy élő sejtbe. Az első nagy eredmény az volt, hogy kiderült: a bevitt gén kifejeződik, sőt a sejt osztódásakor a minikromoszóma és benne a gén is továbbadódik. Vagyis minden úgy működik, ahogy remélték.
Azután jött a ráadás: kiderült, hogy a többletkromoszóma nem okoz zavart, valójában a benne hordozott felesleges információ okozza a bajt. Vagyis, legalábbis elvileg, megvan a lehetősége, hogy a minikromoszómával bejuttatott génekkel genetikai betegségeket gyógyítsanak. Ez persze még nem a holnap, viszont több gyógyszergyár már ma olyan baktériumokkal is termeltet gyógyszereket, amelyekbe a gyógyszer termelését irányító géneket ilyen minikromoszómával juttatták be.
És remélhetőleg eljön a holnapután, amikor majd az emberi genetikai betegségek gyógyításában is segítségünkre lesznek a minikromoszómák.
(A Magyar Rádió Szonda című műsora nyomán.)

Ezek is érdekelhetnek