Iránytű

E heti kínálatunk: az Erdély csodái és a Vízummal a szülőföldre című kötetek; a Ghymes zenekar lemeze; a Skandináv design a mítoszon túl című kiállítás; az Új Eldorádó című film.

Kultúra2005. 02. 04. péntek2005. 02. 04.
Iránytű

Könyv
Erdély valóságos tündérkert. Csakhogy már nem a régi. Látszanak rajta a pusztulás jelei. Nagyon kellene vigyázni rá. Hogy milyen is ott az élet, milyen halványuló szépségek tárulnak a vándor elé, azt kiválóan érzékelteti az Erdély csodái című album, melyet Száraz Miklós György József Attila-díjas író és Tóth Zoltán grafikus tervezőművész készített. Nem kis feladatot vállaltak, mert mi újat lehet még mondani a történelmi Magyarország talán leggazdagabb részéről. Számos fotóalbum látott már napvilágot a lenyűgöző tájról és a benne rejtőző értékekről, és megannyi írás született eddig is Erdélyről. A szerzőpáros szándéka viszont az volt, hogy mai látleletet adjon. A fotók jelentős részét 2003-ban és 2004-ben készítették, kiegészítésként pedig archív képek szerepelnek, hogy felvillantsák a múlt azon darabkáit, melyek már nincsenek - s így válik átfogóvá a könyv. Barangolhatunk Kalotaszegtől Torockón át Gyimesig. Száraz Miklós György a történelmi visszatekintés mellett arról mesél, amit a jelenben látott. Aki végiglapozza, és persze végigolvassa ezt az albumot, mindent megtudhat Erdélyről. És vágyakozik arra, hogy útnak induljon... (Helikon Kiadó)
Aligha van magyar ember, aki legalább egy hírneves bihariról ne hallott volna: Bocskai István, Bessenyei György, Konrád György, Salamon Béla, Sinka István, Makk Károly, Nadányi Zoltán. Róluk is ír míves gonddal felépített, gazdag nyelvezetű publicisztikáiban Kocsis Csaba Vízummal a szülőföldre című kötetében. Nagy szeretettel mutatja be Körmendi Lajost, a kiváló írót, nemrég elvesztett kollégánkat. A Bihari Füzetek szerkesztője egyébként évek óta nagyon sokat tesz azért, hogy a régió írói hallassák szavukat, hogy ez az egyszerű, igazi magyar táj és küzdelmes történelme mindnyájunk számára ismert legyen. A mostani írások mindegyikéből a szülőföldhöz való örök tartozás érzése sugárzik. (Szépírás Kiadó)

Lemez
A Ghymes zenekar rajongóinak nincs okuk olyan panaszra, hogy ritkán látnák, hallanák kedvencüket, hiszen a szlovákiai magyar zenészek szerencsére egyre többet szerepelnek nálunk. Az emlékezetes karácsonyi koncertek után megjelent a legújabb album Éghymese címmel. A lemezen a húszéves együttes a legjobb formáját hozza tizenegy vadonatúj dallal. Ezekben a számokban is erősen érződik a népzenei hatás, zseniálisak Szarka Tamás szövegei és testvérével, Gyulával közösen komponált zenéi, amelyek néha a dzsessz, néha a world music, azaz a világzene stílusjegyeit viselik. Ez a Ghymes-zene is könnyen befogadható, olyan fülbemászó, dúdolható slágerek által, mint például a Vér szabadon vagy az Éneklő magyarok. (Rock Hard Records)
{p}
Kiállítás
Világszerte számos tervezőt ihletett és sok művész fantáziáját megmozgatta az elmúlt fél évszázadban a Skandináviából eredő, erőteljes formatervezési irányzat. Skandináv design a mítoszon túl címmel Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban március elejéig látható az új időszakos kiállítás, amely történelmi távlatból tekint vissza a sajátos skandináv stílusra. A nagyszabású tárlat kétszáz tárgyat, köztük iparművészeti és kézműves remekműveket mutat be. Visszatekintést és összegezést egyszerre kínál az érdeklődőknek az öt északi ország, a dán, a svéd, a finn, a norvég, az izlandi alkotók tárgykultúráját reprezentáló mozgó kiállítás. Egyúttal indokolja a skandináv design versenyképességét a világpiacon és a kiteljesedett Európában.

Film
A 36. Magyar Filmszemlén a dokumentumfilm kategóriában Kocsis Tibor Új Eldorádó című alkotása megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját. A rendező öt esztendőn keresztül forgatta ezt a filmet Dávid és Góliát harcáról, vagyis Verespatak és a környezetvédők küzdelméről a község helyén aranybányát nyitni akaró kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation cég ellen. A Gold számára 300 tonna arany és 1500 tonna ezüst a tét, amit tizenhét év alatt akarnak kinyerni - a 2000-es tiszai ciánszennyezés idején hírhedtté vált ciánlúgos, ülepítőmedencés technológiával. Ez a medence negyvenszer nagyobb lenne, mint a Nagybánya melletti, melynek a gátja öt évvel ezelőtt átszakadt. A Kárpát-medence vízgyűjtő rendszerét fenyegető veszély tehát - a cég vezetőinek minden fogadkozása ellenére - óriási. Verespatak és a szomszédos falvak számára pedig nem kisebb a tét, mint a megmaradás. A Gold nem fukarkodik, s bár a többség kitart, a csaknem ezer ház egyharmadát már megvásárolta. Néhol már a pénz is elfogyott, a gazda földönfutó lett, vagy végzett magával... Kocsis Tibor filmjét a szeptemberi budapesti bemutató óta hét országban - köztük Romániában és Kanadában - vetítették, s több mint húszezren látták. Dokumentumfilmnél ez nézőcsúcs. S ha győz Dávid, mert győznie kell, vagyis megmenekül Verespatak és a vizeink, abban ennek a megrázó és mélyen  elgondolkodtató filmnek bizonyosan része lesz. (Budapest Film)