Iránytű

Rovatunkban - többek között - felhívjuk olvasóink figyelmét a XXIII. Sajtófotó-kiállításra. Kedvcsinálóként Habik Csaba és Ujvári Sándor kollégáink felvételeiből válogattunk.

Kultúra2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Iránytű

Színház
Szó szerint tánclépésben eleveníti fel az utóbbi hetven év magyar históriáját a Dezsavü című darab, mely az egri Gárdonyi Géza Színházban látható. Békés Pál és Ari-Nagy Barbara dramaturgiai munkájával nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy ismert tánczenékre fűzze fel az elmúlt évtizedek eseményeit. Tizenkét férfi és tíz nő találkozik össze a színpadon és táncolja el a sorsfordító időket Gyöngyössy Tamás és Cortes Sebastian koreográfiájában. A tánc- és mozgásszínházi elemekben bővelkedő előadás, melyet Szabó Máté rendezett, nemcsak szórakozást, könnyed történelemórát ígér az éppen százesztendős teátrum nézőinek, de a nosztalgián túl időszerű gondolatokat is ébreszt.

Kiállítás
- Apáti-Tóth Sándor fotóművész kiállítása a Miskolci Galéria Rákóczi-házában nyílt Talált képek címmel. A ceglédi születésű és ma is ott élő, 57 éves művész fotográfusok, képek között nőtt fel. Fényképezni hatévesen kezdett, 13 esztendős korában szerepelt először országos fotókiállításon. Fiatal felnőttként Tokió, Brüsszel, Párizs, London kiállítótermeiben kerültek közönség elé a képei. Művészfotóit több mint ötven önálló kiállításon mutatták be. Számos könyvborítót, plakátot, néprajzi sorozatot készített. Több képeskönyv anyagát válogatták munkáiból. Fotóriporterként megközelítőleg tízezer képe jelent meg nyomtatásban. Művészfotóiból Talált képek címen Zalán Tibor verseivel készült album. Ezek egy részét is láthatják az érdeklődők.
- Új helyszínen, a nemrég átadott budapesti Művészetek Palotájában tekinthető meg a XXIII. Sajtófotó-kiállítás. A hazai fotóriporterek tavalyi képeinek legjavából összeállított tárlaton ezerötszáz képet láthatnak az érdeklődők. A díjazott képek mellett itthon és külföldön készült remek képriportokat, sportfotókat, portrékat és humoros képeket élvezhetnek a látogatók. A sajtófotók mellett láthatók még a Pálfai Gábor-emlékkiállítás, a Párbeszéd 2004 és a National Geographic-kiállítás képei is. A négy kiállítás fél napot betöltő programot ígér a látogatóknak, ráadásul az idén először nem kell belépődíjat fizetni. A kiállítás május 15-éig tekinthető meg.

Ízelítőül, közreadunk néhány felvételt munkatársaink, Habik Csaba és Ujvári Sándor kiállított képeiből.


HABIK CSABA FELVÉTELEI:

Változások Kínában-sorozat:


Borbélynál
Parasztember
Fiatalok a Jangce-parton
Kislány biciklin
Mao-szobor az étteremben
Mongol hajós
Motoros taxisok
Pekingi koldus
A pekingi metróban
Pihenőben
Udvarlás
Utcai játék

Nagy Richárd hősi halott temetése

Pozsgay Imre

Verebek az ablakban


UJVÁRI SÁNDOR FELVÉTELEI:


Albino bivaly
Páviánbébi I.
Páviánbébi II.


Ezek is érdekelhetnek