Iránytű

Rovatunkban írunk Keleti Éva Oly távol és közel című életműalbumáról. A fotóművésznő képeiből a könyvismertetésünket követő oldalon adunk válogatást.

Kultúra2005. 04. 22. péntek2005. 04. 22.
Iránytű

Színház
Terroristák szállták meg a szolnoki szobaszínházat. A Szigligeti kamaraszínpadán a Presznyakov testvérpár Terrorizmus című darabját mutatták be. Csehov után ők a legnépszerűbb orosz alkotók, akiknek műveit a leggyakrabban tűzik műsorra világszerte. A produkció április közepén Moszkvában is közönség elé került, s ezzel szerepel az együttes a fővárosban a kortárs drámák fesztiválján is. A 2001-ben született mű témája a terrorizmus, amely mindenkit megfertőz, bekúszik a családok életébe is, és végül mindenkit gyilkossá, kegyetlen vadállattá aljasít. A darabot meghívott művészként Oleg és Vlagyimir Presznyakov rendezte.

Kiállítás
Két erdélyi képzőművész életművéből kínál áttekintő válogatást a budapesti Vármegye Galéria május 28-áig látható kiállítása.
A hetvenéves Haller József grafikus a kolozsvári Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. Negyven esztendőn át a marosvásárhelyi bábszínház díszlet- és bábtervezőjeként tevékenykedett. Szobrász végzettsége ellenére a grafika műfaja áll hozzá legközelebb. Kidolgozott egy sajátos festői technikát, az olajgrafikát, amelyből mintegy mintegy négyezer lapra tehető sorozatot alkotott.
Gyarmathy János szobrászművész a főiskola elvégzése után a Marosvásárhelyi Művészeti Iskola szobrásztanára lett, ötvenévesen ma is ott tanít. Karakteres, egyéni látásmódú, az eredeti humort sem nélkülöző bronz kisplasztikái megragadják és elgondolkodtatják a nézőt. Csigaház menedékéből kipislogó vagy késélen egyensúlyozó alakja mellett oszlopfőn álló Hírhozója, bár dobot ver, az oszlopszentekre emlékeztet.
{p}
Könyv
Több mint huszonöt éve ismerem Keleti Évát, a március 15-én Táncsics-díjjal kitüntetett fotóművészt. Egész mostanáig azt hittem, mindent tudok róla, nekem már nem tud meglepetést okozni. És tudott. Nemrég megjelent, Oly távol és közel című életműalbumában olyan, tőle szokatlan riportképeket is az érdeklődő elé tár, melyek évtizedek óta sehol nem voltak láthatók. Pályája kezdetén, fiatal alkotóként, sok olyan fényképet készített, melyek elkészítésére csak a legjobb fotóriporterek képesek. Keleti Éva színházi fotósként "híresült el", ebben a műfajban alkotott feledhetetlent. Eljátszom a gondolattal, mi lett volna, ha nem kötelezi el magát a színházi fényképezés mellett? Ezt persze már soha nem tudhatjuk meg, de gyanítom, hogy sokat veszített a magyar sajtófotográfia. Az album értékén ez természetesen mit sem változtat. Dicséretet érdemel a szerkesztő, Gera Mihály az MTI archívumából előbányászott képekért és a nyomda a hibátlan kivitelezésért. Ennek a kötetnek ott a helye minden vizuális élményt kedvelő ember könyvespolcán.
Habik Csaba

A kötet képeiből a következő oldalon látható válogatás.
{p}
KELETI ÉVA FELVÉTELEI:

Árvíz Győr-Újfaluban




Az első úszólecke a Császár-fürdőben




A budapesti Állatkertben




Eksztázis




Fény és árnyék




Gobbi Hilda




Harangozó Gyula




Horváth Teri




India 1975 telén




Keleti László színművész




Kun Zsuzsa és Róna Viktor




Marton Endre és Sütő András




Moszkva tér




Páger Antal




Próbateremben




Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán




Tersánszky Együttes




Tímár József




Tornavizsga




Várkonyi Zoltán




Veréb János


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek