Iránytű

Kultúra2005. 04. 15. péntek2005. 04. 15.
Iránytű

Kiállítás
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban május 28-ig látható a Leonardo da Vinci Budapesten című vándorkiállítás. A reneszánsz lángelméje, festő, tudós és feltaláló a brit BBC rádióadó több ezer hallgatójának internetes szavazata szerint az elmúlt évezred második legmeghatározóbb személyisége volt, Jézus Krisztus után és Mahatma Gandhi előtt. Tudományos és technikai rajzaiból, találmányaiból Pompeo Leoni szobrász az 1500-as évek végén állította össze a Codex Atlanticus című kötetet, Milánóban pedig a Hoepli Kiadó 1894-1904-es kódexét őrzik. A kiállítás gerincét Leonardo hatvan eredeti táblaképe alkotja. A festőzseni a tudomány számtalan ága iránt érdeklődött, műszaki és technikai megoldásai messze megelőzték korát. Tanulmányai a repülésről, a haditechnikáról, a víz erejének felhasználásáról ma is lenyűgözőek. Kéziratai, tervrajzai, vázlatai alapján jó néhány általa tervezett szerkezet elkészített makettjét is láthatja a közönség. A gépmodellek - motor nélküli repülőgép, bicikli, repülőgép-anyacsavar, tank - kiválóan példázzák Leonardo mérnöki fantáziáját.
Megnyitotta kapuit a kortárs képzőművészeti alkotásokat bemutató Ludwig Múzeum új helyén, a budapesti Művészetek Palotájában. Feszített művek címmel év végéig látható válogatás saját gyűjteményükből. A játékos cím ötletét néhány mű perspektívát szándékosan torzító jellege adta. A modernség talánya című időszaki tárlat pedig a párizsi Pompidou-központban működő Modern Művészet Nemzeti Múzeuma kollekciójából kínál válogatást, és május 15-ig tart nyitva. Olyan jelentős alkotók révén pillanthatunk be a modern képzőművészeti irányzatok elmúlt ötven évébe, mint Victor Vasarely, Yves Klein, Andy Warhol, Claes Oldenburg, Marina Abramovic, Roy Lichtenstein. A tárlat címében is utal arra a magatartásra, melyet a közönség gyakran tapasztal modern és kortárs műalkotások esetében: a befogadás során a készen kapott minták helyett új, szinte felfedezői hozzáállást kívánnak a műtárgyak.
További ajánlatunk: Dániel Mária festőművész új tárlata április 30-ig tekinthető meg a budapesti Gutenberg Művelődési Otthonban (VIII., Kölcsey u. 2.) - Kiss István kalocsai rajztanár gyűjteményes kiállítása 60 év 60 kép címmel május elsejéig látható a dunapataji Pataji Múzeumban.
{p}
Film
Az emberek Ausztráliában is szeretik a szép szerelmes filmeket, olyannyira, hogy A japán szerető című lírai alkotás két évvel ezelőtt besöpörte az összes fontos szakmai díjat. Sikerének titka a feszesre írt forgatókönyv, a hozzáértő rendezés, a pazar fényképezés, és nem utolsó sorban a remek színészi munka. Toni Colette alakítása egyszerűen lenyűgöző, nem véletlenül kapta meg a legjobb színésznőnek járó elismerést. Egy fiatal geológusnőt játszik, aki azt a szokatlan feladatot kapja cégétől, hogy legyen a kísérője egy Ausztráliában tartózkodó japán üzletembernek. A két figura szöges ellentéte egymásnak, kapcsolatuk nem indul felhőtlenül, de ismét kiderül egy aranyigazság: az ellentétek vonzzák egymást. Főleg akkor, ha a civilizációtól messze, a különleges szépségű Pilabra sivatagon át kell utazniuk, ahol teljesen egymásra vannak utalva. Aztán a kialakult románcnak egy véletlen tragédia vet véget, hogy a néző szomorúan távozzon a moziból. (Budapest Film)

Lemez
Nincs sok szájharmonikaművész az országban, így bátran nevezhetjük Pribojszki Mátyást az egyik legjobbnak, ha nem ő a legjobb. A békéscsabai fiatalember olyan hangszert választott, ami elfér a farzsebben, mindazonáltal csodákat lehet vele művelni. El is varázsolja rendesen a közönségét törzshelyén, a budapesti Blues Fools-ban. Ahol természetesen stílusos zene szól: szívhez szóló blues, s ehhez a "pofagyalu" igazán megfelelő eszköz. A 30 éves zenész együttesével, a Pribojszki Band-del elkészítette debütáló albumát, melynek címe Flavours. Annak dacára, hogy mindössze tizenegy szerzemény hallható rajta, igen változatos és sokszínű az anyag, nagy elődök számai és saját kompozíciók váltogatják egymást. Pribojszki a legjobb úton halad, méghozzá legendás klasszikusok, mint például Muddy Water`s legfelemelőbb pillanatait idézi. Lendületes egyéni stílusa, ösztönös játéka révén azonban mégsem lehet összetéveszteni másokkal. Jó lenne, ha sokan odafigyelnének rá. (P. M. Produkció)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek