Iránytű

Kultúra2005. 04. 08. péntek2005. 04. 08.
Iránytű

Könyv
Szép és hasznos album. A moldvai magyarokról, a moldvai tájakról ritkán jelenik meg könyv, talán nem is kapható nálunk olyan átfogó, tartalmas és színes képekkel ékesített kötet, mint Kovács László és Nagy Zoltán Magyarok Moldvában című kiadványa. A fiatal szerzőpáros (egy jogász és egy közgazdász) konok elszántsággal és nemes elhatározással mutatja be a tőlünk karnyújtásnyira élő magyarokat, elsőként Kárpátaljára látogattak el, most pedig Moldvába. Sorra veszik a még meglévő emlékeket, a fotókhoz pedig kísérőszövegek is tartoznak, hogy teljesebb képet kaphassunk. Középpontban az ősi hagyományok állnak, de mai jelenségekkel is találkozhatunk. A könyv nem hallgatja el a csángókat érő megkülönböztetést, az anyanyelv körüli konfliktusokat sem, a népcsoportot  azonban egy nyelvét őrző, örökségét ápoló nyelvi-vallási kisebbségként láttatja. Jövője is ebben van. Magyarnak erőt adó album ez, éljen bárhol a földkerekségen. (Tölgyfa Könyvek)

Film
Az operaház fantomja. A világ egyik legismertebb történetének számtalan feldolgozása közül kétségkívül a musical-változat viszi el a pálmát. Ezúttal amerikai-angol filmen láthatjuk Webber híres rockoperáját, Joel Schumacher rendezésében. Igencsak hatásos munka: lenyűgözően látványos, kiválóan fotografált jelenetek, csodálatos díszletek, remek jelmezek és persze a drámaian, sőt szándékosan túlzott, teátrálisan áradó, fülbemászó, szép zene teszi színvonalas mozivá. Most nincsenek ijesztő, izgalmat keltő momentumok, inkább a lány kétfelé húzó vonzódását emelték ki. A fantom ezúttal nem szörny, hanem férfias férfi, aki nem egészen reménytelenül szerelmes a fiatal énekesnőbe. Úgyhogy az ember elmélázik: ha nem kavarna be az ifjú vicomte, milyen szépen eléldegélhetnének ezek ketten ott lent a katakombákban... A fantomot játszó színész, Gerard Butler hangja képzetlen, bár nagyon erős, de végső soron élvezhető a slágere. A 18 éves női főszereplő, Emmy Rossum, Christine-ként tehetséges, hamvasan bájos, és néha biztosan átfut az agyán, vajon jól választott-e? (InterCom)
{p}
Lemez
Katona Klári négy-öt évente felbukkan - és ajándékot ad. Mert amit ő produkál, az értékes és színvonalas, s tényleg ünnepszámba megy jelenléte. Klári immár önállóan dolgozik: dalainak szövegét és zenéjét is maga írja. Erre az útra a kényszer vitte, mivel alkotótársai más irányban folytatták. És ez az út valamikor a nyolcvanas évek vége felé kezdődött, az Éjszakai üzenet után. Mondhatni ez a lemez volt az énekesnő pályájának csúcsa, az 1986-ban megjelent album meghitt és gondos munkáról tanúskodik, Presser Gáborral és Demjén Ferenccel maradandót alkottak, gondoljunk csak a Nagy találkozás, a Mama, a Legyen ünnep és a Nélküled című dalokra. Nagy öröm, hogy ez az anyag majd' két évtized után végre CD-n is hozzáférhetővé vált. Katona Klári azonban nem elégedett meg ennyivel, "duplásította" a kiadványt, egy másik korongon Akkor és most címmel prózai vallomása hallható. Rendkívül magával ragadó, ahogyan beszél-mesél pályájának meghatározó szakaszairól, a zenészekkel való kapcsolatáról és a műfajhoz való kötődéséről. És izgatottan várjuk új produkcióját is, mert bizony megint évek teltek már el az előző megjelenése óta! (Hungaroton)

Cirkusz
Varázslatos jégvilág a címe a Fővárosi Nagycirkusz új műsorának, amit a Moszkvai Állami Cirkusz művészei mutatnak be. Az orosz fővárosból egy olyan társulat érkezett hozzánk, amely az elmúlt évtized során számos ország közönségét hozta lázba rendkívüli bemutatójával. A produkció a magas fokú korcsolyaművészet és az egyedülálló artistaművészet nemes ötvözetéből született. Tánc, humor, erő, bátorság, sőt különleges állatidomítás is szerepel a repertoárban. Nemcsak jégrevüt, hanem cirkuszi produkciókat is láthatnak az érdeklődők, csillogó fényekkel és jelmezekkel, sziporkázó muzsikával, táncoló jegesmedvékkel, ami felejthetetlenné teszi műsorukat a porondra varázsolt jégpályán.
Az egész nyáron látható műsor mellett a cirkusz galériáján Poénok az arénában címmel karikatúrakiállítás látható. A cirkusz világát idéző rajzok a hazai karikaturisták legjobbjainak alkotásai. A tárlaton munkatársunk, Dallos Jenő több rajzzal is szerepel.

Koncert
A Madarak tíz esztendővel ezelőtt alakult Birds of the Boogie néven. Először csak rock and roll-feldolgozásokat játszottak, úgyszólván csak Bill Haley-dalokat tűztek műsorra. A csapat jellegzetes mai stílusa az évek során alakult ki. Magyarország első bulizenekara méltóképpen ünnepli jeles évfordulóját: április 8-án, péntek este nyolc órától nyakkendős bulit tartanak a budapesti Rubin Hotel báltermében. Belépés tehát csak megfelelő öltözetben lehetséges: ingben és nyakkendőben. A koncert különlegessége egy zenei vetélkedő lesz: aki jól válaszol, leveheti a nyakkendőjét. (És a hölgyek?) Az est folyamán felcsendülnek a közönség által kedvelt és követelt saját dalok is. Ezek a szerzemények lemezen nem hallhatók, nem vásárolhatók meg, s ennek komoly elvi okai vannak; mindazonáltal szakmai díjakat már kaptak. Hát ezért bulizenekar a Madarak!
További ajánlatunk: Jótékonysági koncerteket rendeznek a kastély felújításáért a gödöllői Királyi Kastélyban. Április 9-én 16 órakor a díszteremben a Gödöllői Városi Vegyes kar és az Arpeggio gitárzenekar ad közös koncertet. Április 16-án 19 órakor pedig a Barokk Színházban Áriák és duettek címmel hallható összeállítás Károly Edit és Huszár Anita énekművészek és a Savaria barokk együttes tolmácsolásában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek