Száz kedvencünk

Harminc évvel ezelőtt a magyarok szabadidős tevékenységének huszonötös listáján első helyen állt az olvasás - ma a huszadikon. Az utolsó olvasásfelmérést öt éve végezték: a rendszeres könyvolvasók aránya már csak 12 százalék volt. Joggal feltételezhetjük, hogy ez az arányszám azóta tovább romlott.

KultúraUjlaki Ágnes2005. 04. 29. péntek2005. 04. 29.
Száz kedvencünk

Annál meglepőbb a Nagy Könyv című kezdeményezés óriási sikere. A műsor licencét a BBC-től vette meg a Magyar Televízió. S míg a nyolcvanmilliós Nagy-Britanniában 140 ezer szavazat érkezett az első körben, nálunk négyszázezren tartották fontosnak elmondani, mi a kedvenc olvasmányuk. Nehéz persze megnevezni az egyes számút, hiszen oly sok mindentől függ, milyen hatást tesz ránk egy mű: másképpen olvas az ember fiatalon és másképp középkorúan, másképp, ha szerelmes, ha beteg, ha éjszaka van, ha vonaton ül... De annál örvendetesebb a négyszázezer voks.
Az MTV múlt szombati műsorában kialakult az első lista a kedvenc regényekről, megtudhattuk, melyik az a száz hazai és száz külföldi mű, amely a legnagyobb hatást gyakorolta a magyar olvasókra. Az első három helyen sorrendben Gárdonyi Géza Egri csillagokja, Molnár Ferenc Pál utcai fiúkja, valamint John Ronald Reuel Tolkien A gyűrűk ura című regénye végzett. Az első két hely érthető: nagyon szeretnivaló, igazi magyar érzést, hazaszeretet sugárzó, fordulatos cselekményű, olvasmányos, érzelmes mű mindkettő. A Tolkien-trilógia ilyen látványos előretörésében biztosan nagy szerepe van a jól sikerült filmnek és a divatnak is. A százas lista túlnyomó része időtálló klasszikus alkotás, bár van sok meglepetés is: sok szavazó legnagyobb olvasmányélménye az Állítsátok meg Terézanyut! Bár nincs még vége. A legjobb tizenkettőre június 3-áig lehet szavazni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek