Iránytű

Kultúra2005. 06. 17. péntek2005. 06. 17.
Iránytű

Kiállítás
Alpár Ignác építész születésének 150. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban. A jubileumi, Az építészet kővé vált zene című tárlat a városligeti Vajdahunyadvár történelmi épületcsoportját megálmodó mester életútját idézi fel. Alpár pályafutásának legnagyobb sikerét az 1896-os millenniumi kiállításra készült, majd később újra felépített Vajdahunyadvárral érte el. A magyar építészet termékenyebb időszakának, az elmúlt századforduló késő historizmusának kiemelkedő alkotója 1855 és 1928 között élt. Stájer eredetű iparoscsaládból származott. A berlini Építészeti Akadémia elvégzése után a budapesti Műegyetem díszépítéstan tanszékén tanított, majd sikeres tervezőirodát nyitott. A jó szervezőképességű, menedzsertípusú építész számos nevezetes megbízást kapott. Épületei a történelmi Magyarország egész területén megtalálhatók. Mintegy százötven alkotás - megyeháza, templom, fürdő, bérház, villa, kastély, posta, színház, szálloda - őrzi az emlékét. A kiállítás október 15-éig tart nyitva.
Korniss Péter Erdélyi képek című nagy sikerű kiállítása után újabb tárlat nyílt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériájában: alkotásait Balogh László festőművész mutatja be, aki nemrég ünnepelte 75. születésnapját. Az ízig-vérig szentendrei művész Barcsay Jenő tanítványa, Szentendre város díszpolgára, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa. Munkái 1956 óta szerepelnek kiállításokon, itthon és külföldön egyaránt. Képei megtalálhatók magyar, német, amerikai, svájci, francia, spanyol, osztrák, svéd, finn magán- és közgyűjteményekben. Ezúttal szeretett városa életmű-kiállítással tiszteleg előtte. A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg.

Könyv
Reprezentatív kiadvánnyal bővült borvidékeinket bemutató könyvek sora. Az Édes szőlő, tüzes bor című magyar és német nyelvű színes album a Velencei-tó vidékének szőlő- és borkultúráját dolgozza fel. Lukács László A Velencei-tó környékének szőlőkultúrája és borpincéi című tanulmányához szervesen kapcsolódnak Ambrus Lajos Szőlő és bor, valamint Bor és poézis című írásai, illetve L. Simon Lászlónak a tókörnyék pincéit, borászatait bemutató fejezete. Az igényes albumot a környék településeinek (Pákozd, Sukoró, Nadap, Velence, Pázmánd, Kápolnásnyék, Gárdony, Agárd, Dinnyés) rövid története, valamint a szerzők által készített és a Velencei-tó környékén élőktől, múzeumoktól összegyűjtött több mint négyszáz fénykép és illusztráció teszi teljessé. A könyv egyik legismertebb turisztikai régiónk szőlő- és borkultúráját mutatja be, a szakemberek és a téma iránt érdeklődők számára egyaránt érdekes olvasmány. (Ráció Könyvkiadó)
{p}
Koncert
Három év után újra Magyarországon koncertezik a fiatalok körében igen népszerű Jamiroquai együttes, melynek neve szóviccen alapul (olvassuk csak össze a dzsem és az irokéz szó angol megfelelőit). A funk, a soul, a jazz, az R & B és a klasszikus diszkó egyvelegét játszó banda tizenhárom éves története során megannyi babért begyűjtött már, lemezeket viszont nem sűrűn ontott magából. De ezúttal jó hírrel szolgálhatunk: éppen budapesti fellépésével egyidejűleg lát napvilágot hatodik albuma, a Dynamite, melyre négy esztendőt kellett várniuk a rajongóknak. A higanymozgású Jay Kay és csapata a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán szerepel június 20-án, hétfőn este 7 órakor.

Színház
A kérdés az: mit tett Umáma Átikával. Nem tudják? Azt sem, kicsoda Umáma és Átika? Nem tudta a király sem, de nagyon szerette volna megismerni a szerelem megszállott rabjának történetét, és megbabonázva hallgatta a szép Sehrezádét, az Ezeregyéjszaka leghíresebb mesélőjét Kárpáti Péter legújabb, Első éjszaka avagy utolsó című darabjában. A szerző, aki szenvedélyesen vonzódik az ősi népek kultúrájához, ezúttal az arab-muzulmán mesevilágba kalauzolja el a nézőt. A téma a férfi-nő kapcsolat, a nemek örökös, egyszerre mulatságos és tragikus, pikáns és kegyetlen, vad és gonosz humorú küzdelme, amelyben természetesen mindkét fél győzni akar. Mint a nagy, hétkötetes, forrásul szolgáló Ezeregyéjszakában. És mint a valóságban... A produkciót - amely egyben ősbemutató is - Novák Eszter rendezte, a budapesti Örkény István és a tatabányai Jászai Mari Színház közösen hozta létre, és a Tatai Nyári Színházban, június 18-án, szombat este láthatják (esőnap: június 19., vasárnap).

Ezek is érdekelhetnek