Mozaik

KultúraValló László2005. 06. 03. péntek2005. 06. 03.
Mozaik

Rejtélyes fény a Titánon
A Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda a Titán közelében elhaladva különös képet sugárzott a gyűrűs bolygó óriásholdjáról. A több mint egymilliárd kilométerről érkezett, az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) pasadenai központjában a napokban fogott felvételen rejtélyes, 480 kilométer átmérőjű, fénylő folt látható a Titán felszínén. A tudósok szerint a különös tünemény nemrégen keletkezhetett, létrejöttét vulkáni tevékenységgel, egy üstökös becsapódásával vagy földcsuszamlással magyarázzák. Mivel a Cassini júliusban újra elrepül a Titán mellett, azt remélik, hogy az akkor készült felvételek alapján többet sikerül megtudni a fénylő pont eredetéről.

Ismeretlen emlős a piacon
Mint már nem először, ezúttal is a véletlen sietett a kutatók segítségére egy eddig még nem azonosított, le nem írt kis rágcsáló fölfedezésében. A szemfüles tudós Laosz egyik piacának nyüzsgő forgatagában bukkant rá a még soha nem látott kis állatra, melyet megvételre kínáltak. Azonnal kimenekítette ebből a helyzetből, alaposan szemügyre vette, leírta legfontosabb tulajdonságait, és latin nevet adott neki. A helyiek által kha-nyou-nak nevezett emlős testhossza 26, farka 14 centiméter, lábai rövidek, testét vastag szőrbunda borítja. Az eddigi megfigyelések szerint éjszaka aktív és nem húsevő.
{p}
Háromezer éves fémműves
Egykori ötvösmester sírját fedezték föl iráni régészek Eszpidej városában. Csontváza mellett megtalálták mesterségének eszközeit is: egy bronzkaparót, egy csiszolókövet, egy árat meg egy víztartályt, ami valószínűleg arra kellett, hogy a fölhevített fémet lehűtse benne. A sírból egy aprócska, alig egy centiméteres, kutyát ábrázoló bronzszobor is előkerült - meglehet, a mester egykori kedvenc tárgya. Mindebből a tudósok arra következtetnek, hogy ez a terület egykor fémművesközpont lehetett, az itt dolgozó fémművesek pedig kiváló mesterei voltak szakmájuknak, mivel egészen apró dísztárgyakat is föltűnő igényességgel meg tudtak munkálni.

Kövér anyák lusta gyermekei
Kövér anyák és gyerekeik vizsgálatai nyomán brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a túlsúlyos anyukák csemetéi döntő arányban elhízottak és lusták lesznek. Ez abból következik, hogy a molett anyák sokkal hajlamosabbak arra, hogy gyerekeiket szénhidrátban gazdag ételekkel etessék, mint az átlagos anyukák. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a túlsúlyos mamák az átlagosnál is kevesebb időt töltenek a csemetéikkel, ráadásul akkor sem aktív játékkal. Ezért ezek a gyermekek sokkal kevésbé aktívak, azaz többet alszanak és pihennek, mint a vékony testalkatú anyák gyermekei. Mindez oda vezethet, hogy a kövér mamák gyermekei felnőttként ugyanúgy elhíznak majd, mint az édesanyjuk.

Hitler utolsó napjai
A brit Guardian című lapnak nyilatkozott a minap Erna Flegel, aki ápolónőként a Führer utolsó napjaiban is a környezetében tartózkodott. Visszaemlékezése szerint Hitler utolsó napjaira már nagyon megőszült, 15-20 évvel látszott idősebbnek életkoránál. Amikor 1945. április 29-én a harcok elérték Berlin központját, és a bunkerban minden rádiókapcsolat megszakadt a külvilággal, Hitler mindenkivel kezet fogott, és mondott néhány baráti szót. Másnap délután öngyilkos lett. "Nem láttam a holttestét, de tudom, hogy fölvitték a kertbe, és elhamvasztották" - emlékezett az ápolőnő. A Goebbels család halálának szemtanúja volt. Szeme láttára mérgezte meg egy fogorvos injekcióval a hat gyereket, majd a házaspár is öngyilkos lett.

Ezek is érdekelhetnek