Rajzfilmszemle

Kecskemét néhány napig rajzfilmfőváros volt. A múlt héten hetedszer rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, mely húszéves felfutása során Nemzetközi Animációs Játékfilmfesztivállá bővült negyedízben.

KultúraKeresztény Gabriella2005. 06. 24. péntek2005. 06. 24.
Rajzfilmszemle

Mikulás Ferenc fesztiváligazgató elmondta: a nemzetközi versenyen kizárólag európai országok alkotásai szerepeltek, mintegy megerősítéseképpen szándékuknak, hogy ne csak szirupos Disney- vagy távol-keleti erőszakos giccsek formálják a hazai közízlést. Az ötnapos seregszemlén több száz filmet mutattak be, közülük száznegyven vett részt a versenyben. A vetítések már korábban is nyitottá váltak, az idén pedig a főtér hatalmas szabadtéri kivetítőjével "mozizhatott" az utca embere. Fontosak voltak a szakmai tanácskozások, például a filmkészítés új számítógépes technikáiról, az alkotók hagyományos vagy éppen újszerű világlátásáról, legfőképpen pedig az állami megrendeléseket nélkülöző animációs műfaj egyre szorítóbb finanszírozási gondjairól szólók. Az idei fesztivál újdonsága volt, hogy az ORTT ötmillió forintos díjáról kecskeméti iskolásokból és a helyi tévé nézőiből verbuvált gyermekzsűri dönthetett.
A gyerekek (nemkülönben a felnőtt közönség) Tóth Pál Rajzfilm című alkotását hozták ki győztesnek, mely egyébként a legjobb animációs munkaként kategóriadíjat is nyert. Kecskemét városa az idén Gauder Áron Nyócker filmjét jutalmazta, mely a szakmai zsűritől is kategóriadíjat kapott. A fesztivál legrangosabb idei nagydíját, egyúttal a filmkritikusok díját Orosz István Az idő látképei című filmjének ítélték. A legjobb animációs dokumentumfilmnek Szoboszlay Péter 100 éve történt sorozatából az Ép testben ép lélek című alkotást értékelték. A legjobb első filmes rendező Csáki László, a leghumorosabb alkotás Cakó Ferenc A róka és a holló című alkotása, a legjobb kísérleti film Gulyás Gábor Nebulója, a legköltőibb Hegedűs László Poézise lett. Az idei fesztiválon Szabó Gyula színművészt Életműdíjjal jutalmazták a Magyar népmesék elmondásáért.

Ezek is érdekelhetnek