Mozaik

KultúraValló László2005. 11. 04. péntek2005. 11. 04.
Mozaik

Honi tudományünnepnap
Kereken száznyolcvan esztendővel ezelőtt, 1825. november 3-án történt, hogy Széchenyi István fölajánlotta birtokainak egyévi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapítására. Így lett november 3. a Magyar Tudományos Akadémia születésnapja. Ennek emlékére idén kilencedszer ünneplik a magyar tudományt rendezvénysorozattal, amelynek megnyitó ünnepségét Pécsett tartották, természetesen november 3-án. A hónap tudományos rendezvényeinek egyik legrangosabb eseménye az idén másodszor megszervezett tudományos világfórum lesz, amelynek Budapest ad otthont. Az előadásokból, kerekasztal-beszélgetésekből álló nagyszabású eszmecsere központi témája a tudomány, az etika és a felelősség viszonya. Árpád-kori karámok a Bodrogközben. Cigánd és Pácin között, ahol majd a Vásárhelyi terv részeként megvalósuló cigándi árapasztó víztározó épül, nagyszabású régészeti feltárás folyik. Van mit menteni a víz elől, hiszen a terület igen gazdag leletanyagokban. Eddig főként temetkezési helyekre bukkantak a régészek a bronz-, illetve a vaskorból, valamint az Árpád-kor idejéből. Utóbbi időszakból karámok maradványai is előbukkantak, az előkerült épületmaradványok, házak, kemencék töredékeit pedig a kelták idejéből származtatják a kutatók. Megerősítést nyert, hogy itt, a Tisza és a Bodrog térségében élők mindig számoltak az esetleges árvízzel. Ez igazolja, hogy a tanyaszerű elrendezésben létesült településeken kisebb dombokon tömörülnek a leletek.

Négyezer éves tészta
Néhány ezer évvel ezelőtt hatalmas földrengés rázta meg a Kína észak-nyugati részén fekvő Lajia városkát, ennek nyomán kiáradt a folyó, és maga alá temette a települést. Legalábbis erre lehet következtetni azokból az embercsont-leletekből, amelyek igen furcsa, menekülő testtartásban maradtak fenn a "kínai Pompeiként" is emlegetett  városka földjében. Nemrég igazi különlegességre bukkantak itt a régészek: három méter mélyen a föld alatt, egy fölborult edény alján megkövesedett tésztacsomót találtak. A hosszú szálakból álló ételmaradvány a makarónira hasonlít, kora - a szénizotópos vizsgálatok alapján - négyezer év lehet, és a kölesben megtalálható keményítőt tartalmaz. Erősödő üvegházhatás. Húsz százalékkal nőtt Földünkön az üvegházhatású gázok mennyisége 1990 és 2004 között. A gépjárművek által kibocsátott, az ipari tevékenységből eredő, illetve a különféle természeti jelenségek (így például a vulkánkitörés) nyomán a legkörbe került gázok mennyiségét saját mérései alapján az Amerikai Szövetségi Oceanográfiai és Atmoszféra Ügynökség hozta nyilvánosságra.

Kétéltű lakóhelyek
Nem harcolni kell az áradó víz ellen, hanem együtt élni vele - e gyakorlatias gondolat a hollandoktól származik, akik már jó ideje komolyan veszik a klímaváltozás figyelmeztető jeleit, így egyebek között azt, hogy a sarki jégtakarók olvadásával megemelkedik a tengerek szintje, ami elöntéssel fenygeti hazájukat. Az elvet máris követte náluk a tett: a Maas folyó egyik mellékágának partján lévő településen már 37 olyan épület áll, amelyek - kétéltű módra - szárazon és vízen egyaránt alkalmas lakhatást, életteret nyújtanak. A kétszintes épület pincéje nem közönséges tárolótér, hanem egy hatalmas betontalpazat, amelyet habszigetelő anyaggal béleltek ki. Erre épül a lakóház, amelyet erős acélpillérek rögzítenek a különleges alaphoz. Áradás esetén az épület fölemelkedik, és tutaj módjára lebeg a vízen mindaddig, míg a víz le nem apad.

Ezek is érdekelhetnek