Léteznek boldog szellemek

A közönség reakciója a szellemek létezését látszik igazolni. Ám ezt nem föltétlenül hiszi Margitai Ági, aki jelenleg a tatabányai Jászai Mari Színházban a Vidám kísértet című vígjátékban játszik. Kortalan szerepet ugyan, de civilben nagyon is vállalja a korát.

KultúraAlberti Ágnes2005. 12. 16. péntek2005. 12. 16.
Léteznek boldog szellemek

Mikor meglát, integet, feláll a székéről, és elkezdi összeszedegetni a holmiját az előtte álló asztalról. Az egyik kezében pohár, forró kávéval, a másikban égő cigaretta és zsebhamutartó, a hóna alatt szövegkönyv, vállán hatalmas bőrretikül. Felajánlom, hogy segítek a hurcolkodásban, de elhárítja:
- Ennél nehezebb feladattal is elboldogulok...
- A Vidám kísértetben fejen áll, tavaly nyáron pedig egy másik darabban cigánykerekezett. Kinek és mit akar bizonyítani?
- Én?! Senkinek és mindenkinek. Magának, saját magamnak és a közönségnek. Azt, hogy képes vagyok fejen állni meg cigánykerekezni is. De nehogy azt higgye, hogy ez öncélú magamutogatás. Úgy gondolom, színesebb lesz tőle az előadás. Hát nem muris, amikor a lökött tyúk, akit játszom, egyszer csak a feje tetejére állítva nézi a világot?!
- Nem túl fárasztó ez...
- ...hatvannyolc évesen? Ugye, így akarta befejezni a kérdést? Köszönöm, nem. A színészet előtt három évig hivatásos táncos voltam, hozzászoktam a mozgáshoz. Akkor is elmegyek hetente háromszor tornázni, ha két előadás után éjjel érek haza. A torna kikapcsolódásnak sem utolsó. Mellette az olvasás a másik szenvedélyem.
- Az asztalán búzacsíra és egyik népszerű szerző egészséges ételeket tartalmazó szakácskönyve...
- Ne vonjon le ebből messzemenő következtetéseket! A búzacsíra egy marokkói halas ételhez kell, azt mondják, nagyon finom.
- Szeret főzni?
- Inkább enni szeretek. A főzés meg hozzátartozik az élethez, éppen úgy, mint a többi házimunka. Nem tartok attól, hogy elhízom. Figyelek magamra, bár nem vagyok az egészséges életmód zászlóvivője. Kevesebb kávét iszom, mint korábban, elmegyek a szűrővizsgálatokra, és rendszeresen járok fogorvoshoz. De sokat dohányzom. Miért? Mert jólesik. Van, aki azt mondja, megnyugtatja a cigi. Szerintem ez hazugság. Hányan nem dohányoznak, és azért valahogy ők is átvészelik az izgalmakat, nem?
- Visszatérve a korára: jó néhány évet letagadhatna.
- De nem tagadok le. Az, hogy az ember ennyi éves, természetes állapot. Mindenki volt fiatal, és jó esetben lesz idős. Nem értem, hogy tudnak ettől egyesek elkeseredni. Ez az élet.
- El lehet ezt fogadni derűsen is?
- Szerintem feltétlenül. Akinek nagy családja, gyereke, unokája van, annak talán  könnyebb. Nekem a barátaim segítenek; mert a családomból sajnos már mindenki elment. Még a testvérem is. Van egy barátnőm például, aki sokkal idősebb nálam. Ő a mindenem.
- A Vidám kísértet tele van misztikummal. Hisz az ilyesmiben?
- Az a hölgy, akit játszom ebben a vígjátékban, kedves bolond. A misztikumra, vele ellentétben, nincs hajlamom, nem vonzanak a spiritiszta élmények. A közönséggel való első találkozáskor viszont azt vettem észre, hogy a nézőket nagyon is érdekli az általunk életre keltett misztikus világ. Talán sokan arra gondolnak: persze, nincsenek szellemek, de azért hátha mégis van ebben valami. Akkora volt a csend, a feszültség, hogy egészen megdöbbentem. Hiszen ez csak játék!

Ezek is érdekelhetnek