Ördögmasina forog a kocsmában

Terjed a hír a kisbaboti ivóban: "Benne leszünk az újságban." Tévében már benne volt a műintézmény törzsközönsége, nem is egyszer. Káldy László, a faluban élő filmes ugyanis kitartóan követi kamerájával a helybelieket. A rendhagyó végeredményt úgy hívják: Kocsma Televízió.

KultúraCsászár Jenő2005. 12. 23. péntek2005. 12. 23.
Ördögmasina forog a kocsmában

- Mit szólnának, ha indulna a faluban egy televíziós csatorna? Olyan, ami csak mirólunk szólna... Én csinálnám egy személyben, csupán kábelt kellene húzni egyik háztól a másikig. Jobb lesz, mint a tévéhíradó! - ezzel az ötlettel kopogtatta végig a portákat Káldy László. A kezdeményezés anyagiak hiányában ugyan kudarcba fulladt, ám a "toborzókörútból" született egy jó kisfilm. Alkotója megkapta érte az Országos Független Film- és Videofesztivál első díját, a Kisközösségi Televíziók Filmszemléjének fődíját, és még sorolhatnánk.
Az egykori fővárosi mérnök jó tizenöt éve örökölte meg a nagyanyja házát, ahol hajdan a nyarakat töltötte. A majd' százesztendős épületet eladásra kínálták, ám senkinek sem kellett, így a nyugdíjas férfi maga költözött be. Majd belefogott a lótartásba. S milyen jól tette! Ihletadónak bizonyult a falucska, s Káldy László művészi pályafutása rögvest kiteljesedett. Az öt évvel ezelőtti Kocsma Televízió című opust újabb alkotások követték, mindnek ő a rendezője, operatőre, riportere egyszemélyben. Saját pénzéből, saját kedvtelésére, jobbára egyedül forgat. A filmeket először a helybeli kurta kocsmában vetítik le, s csak ezután indulnak el a világhír felé.
- A fontos dolgok mindig itt dőlnek el - árulja el a jegyző felesége, Csuziné Csilla. A leghosszabb asztalt üljük körül a helyi ivóban. A körjegyzőt egyelőre nélkülözni kényszerülünk, éppen a terményt dézsmáló patkányok ellen indított irtóhadjáratot. A hivatal ugyan osztott mérget a rágcsálók ellen, ám a szert sokan eladták s az árát elitták. A jegyző tehát személyesen vadászik a kártevőkre.
- Ez egy ördögmasina! - fenyegeti viccesen a kamerát az ízes beszédű kisbaboti harangozó, Zsédely Sándor. Azt mondja: csak polgármester meg pap nem volt ő még Baboton, most is lesi az órát, mert délben húznia kell a harangot. Arról nincs szó, hogy valóban neheztelne Káldy Lászlóra. A falubeliek többsége megkedvelte az alkotásait, hosszú téli estéken szívesen nézegetik őket.
{p}
- Jókat nevetünk a saját nyomorúságunkon. Csak az sértődik meg, aki önmaga előtt is szégyelli magát - szögezik le. A kisfilmeknek köszönhetően felpezsdült a kétszázötven lelkes település élete. A kocsmatévé hírére sokan látogatnak el ide, a Rába és a Marcal által körülölelt, látszólag eseménytelen evangélikus falucskába, s a házak is kelendőbbek lettek az utóbbi években. De azért huszonnégy ház még így is lakatlan a nyolcvanból.
- Túl a humoron meg a sajátságos megközelítésen, szociológiai értékük van ezeknek a filmeknek - magyarázza a körjegyző, Csuzi Csaba, miután lehuppan a kocsmai székre. A település egyik része, Jancsifalu tíz év alatt eltűnik a föld színéről, kihalnak belőle az öregek. A házasságkötő teremben idén egyetlenegyszer mondták ki a boldogító igent: amikor a polgármester lánya férjhez ment.
 - Ennél barátságosabb helyet nem ismerek. Itt még érdek nélkül segítenek egymáson az emberek - mondja Káldy László. Nem véletlen tehát, hogy hatvan alkotásából talán három játszódik városon, hiába élt 35 évig a fővárosban. A filmes szerint az sem véletlen, hogy itt mindenki kerékpárral jár. Ha ugyanis gyalog indulnak neki, sokkal lassabban érnek célba, mert útközben lépten-nyomon leállnak trécselni. Nem csoda, hogy a kocsmatévé adását ilyen reklámok szakítják meg: "Kempingbicikli olcsón eladó."
- Elegem van az agyament pesti filmekből. Mind arról szól, hogy a meg nem értett zseni elissza az eszét, és beleszeret a topmodellbe - legyint Káldy úr. Ő a vidék értékteremtő erejére esküszik. Még akkor is, ha a szülőfaluja jobbára végállomásnak számít. Akad itt kiszuperált bokszoló meg lecsúszott mérnök is, akit a közeli Győrből költöztettek ide. Kisbaboton azonban megtanulták a rendet. Egyikük ugyan megpróbált hőbörögni az italboltban, ám miután "véletlenül" ráesett az asztal, rögvest abbahagyta.
Kisbabot tehát a béke szigete. Túlélte a tatárjárást, a törökdúlást, a felszabadulást, túljut a mai gondokon is. A Káldy-féle filmfolyam tovább hömpölyöghet. Ha minden igaz, a 2006-os filmszemléről sem hiányzik majd a mester. A következő mű "hőse" tán éppen a Kobra becenévre hallgató törzsvendég lesz a kurtából. Az agglegény a minap felöntött a garatra, s olyan vidáman ballagott haza, hogy még Bodri kutyáját is "kézen fogta", úgy táncoltatta széles jókedvében.

Ezek is érdekelhetnek